Arkivbild.

1.000 afrikaner "räddade" med flyg – Wallström säger Sverige kan ta emot

Publicerad 10 juli 2018 kl 18.27

Utrikes. Utrikesminister Margot Wallström (S) öppnar nu Sveriges dörrar för fler invandrare från Afrika. Det handlar om afrikanska "flyktingar" som Niger i Västafrika inte själva vill ha i sitt land. Enligt Wallström kan Sverige ta emot en del av dem.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige är beredd att ta emot nya "flyktingar" från Afrika.

Det rör sig om afrikanska invandrare som befinner sig i Niger sedan de evakuerats med flyg av UNHCR från "förfärliga förhållanden" i Libyen, uppger Ekot.

Men Niger vill inte ha kvar invandrarna, utan lät dem bara komma in i landet eftersom EU lovade skicka dem vidare till Europa.

Hittills har 1.000 afrikaner flugits från Libyen till Niger, men bara en del har fått resa vidare till Europa. Nu är dock Löfvenregeringen beredd att öppna Sveriges dörrar för dem. Detta inom ramen för det redan bestämda antalet kvotflyktingar som Sverige tar emot varje år.

– Ja. Ett antal personer från Migrationsverket har precis återvänt till Sverige efter att ha varit i Niger för att hjälpa till och ta ut ett antal som vi kan ta emot i Sverige, säger Margot Wallström till Ekot.

Exakt hur många som Sverige kommer ta emot är ännu osäkert. Nigers president Mahamadou Issoufou säger dock till Ekot att det ska ske så fort som möjligt, för han vill inte ha kvar människorna i sitt land. Han tänker bara ta emot "flyktingar" om de stannar i Niger under "minimal" tid, sedan måste EU ta hand om dem, menar han.

EU vill inte förstöra relationen med Niger, eftersom landet är en möjlig plats för unionens framtida "migrantläger".

Även UNHCR klargör att man tänker upphöra med evakueringar från Libyen om EU inte snabbar på processen att ta afrikanerna till Europa.

Margot Wallström säger till SR att hon har förståelse för kraven från Nigers president. Hon menar dock att det krävs "samarbete", så att inte bara några få europeiska länder tar emot dem. Vilka fler europeiska länder som kan tänka sig ta emot afrikanerna, är oklart.


Nyheter från förstasidan

Estland säger nej till FN:s migrationsavtal

Men frågan skapar kris i landet då regeringen är oenig. "När vi bildade denna koalition, kom vi överens om konsensusbeslut. Tyvärr var konsensus inte uppnådd idag."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0