Arkivbild.

1.000 afrikaner "räddade" med flyg – Wallström säger Sverige kan ta emot

Publicerad 10 juli 2018 kl 18.27

Utrikes. Utrikesminister Margot Wallström (S) öppnar nu Sveriges dörrar för fler invandrare från Afrika. Det handlar om afrikanska "flyktingar" som Niger i Västafrika inte själva vill ha i sitt land. Enligt Wallström kan Sverige ta emot en del av dem.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige är beredd att ta emot nya "flyktingar" från Afrika.

Det rör sig om afrikanska invandrare som befinner sig i Niger sedan de evakuerats med flyg av UNHCR från "förfärliga förhållanden" i Libyen, uppger Ekot.

Men Niger vill inte ha kvar invandrarna, utan lät dem bara komma in i landet eftersom EU lovade skicka dem vidare till Europa.

Hittills har 1.000 afrikaner flugits från Libyen till Niger, men bara en del har fått resa vidare till Europa. Nu är dock Löfvenregeringen beredd att öppna Sveriges dörrar för dem. Detta inom ramen för det redan bestämda antalet kvotflyktingar som Sverige tar emot varje år.

– Ja. Ett antal personer från Migrationsverket har precis återvänt till Sverige efter att ha varit i Niger för att hjälpa till och ta ut ett antal som vi kan ta emot i Sverige, säger Margot Wallström till Ekot.

Exakt hur många som Sverige kommer ta emot är ännu osäkert. Nigers president Mahamadou Issoufou säger dock till Ekot att det ska ske så fort som möjligt, för han vill inte ha kvar människorna i sitt land. Han tänker bara ta emot "flyktingar" om de stannar i Niger under "minimal" tid, sedan måste EU ta hand om dem, menar han.

EU vill inte förstöra relationen med Niger, eftersom landet är en möjlig plats för unionens framtida "migrantläger".

Även UNHCR klargör att man tänker upphöra med evakueringar från Libyen om EU inte snabbar på processen att ta afrikanerna till Europa.

Margot Wallström säger till SR att hon har förståelse för kraven från Nigers president. Hon menar dock att det krävs "samarbete", så att inte bara några få europeiska länder tar emot dem. Vilka fler europeiska länder som kan tänka sig ta emot afrikanerna, är oklart.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Pat Buchanan. Därför gråter västerländsk media blod efter mötet i Helsingfors.0 Plus

Mer från Utrikes

Rapporter om stödet till krigande islamister. Samtidigt vägrar Israel resolut att ta emot flyktingar från kriget Syrien.0 Plus

EU-kritisk allians inför valet 2019

Kan bli den största partigruppen.. "Vill ha ett betydelselöst Europa", varnar globalt lagda liberaler.0 

Spanien – invandrarnas nya väg till Europa

Italien drar igen dörrarna för invandrare.. Samtidigt tar Spanien emot tre gånger så många som innan.0 

Österrike avskaffar körkortsprov på turkiska

Vill värna om skattebetalarnas pengar.. Bryter med "diskriminerande politik" mot exempelvis kineser och albaner.0 

Sidor

Vetenskap

Här upptäcker svenskarna bisarra nya djurarter – på 5.000 meters djup. Undersökte okända områden djuphavsexpedition.0 Plus

Kultur

Ulf Lundell sågar Pascalidous "Nobelpris". "Är det feminism så är det gymnasialt."0