Arkivbild.

1.000 afrikaner "räddade" med flyg – Wallström säger Sverige kan ta emot

Publicerad 10 juli 2018 kl 18.27

Utrikes. Utrikesminister Margot Wallström (S) öppnar nu Sveriges dörrar för fler invandrare från Afrika. Det handlar om afrikanska "flyktingar" som Niger i Västafrika inte själva vill ha i sitt land. Enligt Wallström kan Sverige ta emot en del av dem.

Dela artikeln

Sverige är beredd att ta emot nya "flyktingar" från Afrika.

Det rör sig om afrikanska invandrare som befinner sig i Niger sedan de evakuerats med flyg av UNHCR från "förfärliga förhållanden" i Libyen, uppger Ekot.

Men Niger vill inte ha kvar invandrarna, utan lät dem bara komma in i landet eftersom EU lovade skicka dem vidare till Europa.

Hittills har 1.000 afrikaner flugits från Libyen till Niger, men bara en del har fått resa vidare till Europa. Nu är dock Löfvenregeringen beredd att öppna Sveriges dörrar för dem. Detta inom ramen för det redan bestämda antalet kvotflyktingar som Sverige tar emot varje år.

– Ja. Ett antal personer från Migrationsverket har precis återvänt till Sverige efter att ha varit i Niger för att hjälpa till och ta ut ett antal som vi kan ta emot i Sverige, säger Margot Wallström till Ekot.

Exakt hur många som Sverige kommer ta emot är ännu osäkert. Nigers president Mahamadou Issoufou säger dock till Ekot att det ska ske så fort som möjligt, för han vill inte ha kvar människorna i sitt land. Han tänker bara ta emot "flyktingar" om de stannar i Niger under "minimal" tid, sedan måste EU ta hand om dem, menar han.

EU vill inte förstöra relationen med Niger, eftersom landet är en möjlig plats för unionens framtida "migrantläger".

Även UNHCR klargör att man tänker upphöra med evakueringar från Libyen om EU inte snabbar på processen att ta afrikanerna till Europa.

Margot Wallström säger till SR att hon har förståelse för kraven från Nigers president. Hon menar dock att det krävs "samarbete", så att inte bara några få europeiska länder tar emot dem. Vilka fler europeiska länder som kan tänka sig ta emot afrikanerna, är oklart.


Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Guldet på högsta kursen någonsin

Fortsatt rally för den gula metallen.. Slog nytt all time high i både dollar och kronor på torsdagen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Elon Musk sprider invandringslarmet. "Svenskarna fick inte lägga märke till de stora, skäggiga män som kom in i landet och insisterade på att de var barn."0 Plus

Mer från Utrikes

Ukraina har förlorat minst 7 av 10 svenska stridsvagnar

Har lämnats övergivna på fält.. Nu tävlar ryssar och ukrainare om att lägga beslag på de eftertraktade svenska Stridsvagn 122.0 

Trumps förmögenhet mer än fördubblas

Så mycket pengar har han nu.. Kvalar in på listan över världens 500 rikaste.0 

Amazongrundarens exfru skänker miljarder till vänsterextremism

Blev världens rikaste kvinna – genom skilsmässa.. Nu sponsrar hon transvestiter inom idrotten, kriminella invandrare, etc.0 

Vetenskap

ChatGPT kan göra läkarjobb – tio gånger snabbare. Producerar medicinska journalanteckningar med samma kvalitet.0 

Stickning hjälper mot psykisk ohälsa. Bekräftat av forskare.0 

Kultur