Asylkaoset
Eritreanska asylsökare anländer på Sicilien 2015.

1.000 asylsökare flygs direkt till Dalarna

Publicerad 11 juli 2017 kl 10.06

Inrikes. Direktflygen av afrikanska och syriska asylsökare till Sverige fortsätter. Nu ska 1 000 av dem flygas direkt från Grekland till Dalarna och de första 177 invandrarna landar på onsdag den 12 juli, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande. I princip alla kommer få uppehållstillstånd.

Dela artikeln

Sveriges regering har gått med på att ta emot 3 000 syriska och afrikanska asylsökare som anlände i Grekland och Italien 2015. De så kallade flyktingarna skickas med direktflyg till Sverige.

Direkttransporten av asylsökarna, som just nu befinner sig i flyktingläger i Grekland, ingår i en internationell överenskommelse om omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna.

Tidigare har flera hundra av dem landat på Luleå Airport. Men nu ska tusen av dem placeras i region Mitt. På onsdag landar det första planet med 177 asylsökare på Dala Airport i Borlänge i Dalarna.

Det är det första i en rad av flygplan med asylsökare som kan landa där de närmaste månaderna, enligt DT.

– De som kommer är asylsökande som väntat i Grekland på att få sin asylansökan prövad. En del har väntat där sedan den extraordinära hösten 2015, säger Migrationsverkets Sara Åhman, ansvarig för omplaceringarna i regionen, i pressmeddelandet.

Enligt Migrationsverket ska närmare 1 000 av de 3 000 asylsökande som Sverige accepterat att ta emot under 2017 placeras i region Mitt mellan den 12 juli och 31 oktober.

"I region Mitt berörs främst Dalarna- och Gävleborgs län då de sökande landar i Borlänge och bor i Gävle medan ansökan prövas", skriver Migrationsverket.

Asylsökarna som flygs till Sverige kommer ursprungligen från Syrien och Eritrea. Efter att de landat i Dalarna åker de med buss till Gävle för vidare handläggning.

– Efter både planering och förberedelser är vi mer än redo att ta emot, säger Sara Åhman.

Migrationsverket har tidigare meddelat att nästan 100 procent av de som flygs direkt till Sverige kommer få uppehållstillstånd.

– De allra flesta kommer att få uppehållstillstånd. Mellan 90 och 100 procent. Vi tar inte emot folk på det här viset som vi måste skicka tillbaka, sade Per-Erik Bjurholt, enhetschef vid Migrationsverket, till SVT Nyheter i juni.

Att Sverige tar emot omplacerade asylsökande först nu beror på att många sökte sig hit under 2015, enligt Migrationsverket.


Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Guldet på högsta kursen någonsin

Fortsatt rally för den gula metallen.. Slog nytt all time high i både dollar och kronor på torsdagen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Elon Musk sprider invandringslarmet. "Svenskarna fick inte lägga märke till de stora, skäggiga män som kom in i landet och insisterade på att de var barn."0 Plus

Vetenskap

ChatGPT kan göra läkarjobb – tio gånger snabbare. Producerar medicinska journalanteckningar med samma kvalitet.0 

Stickning hjälper mot psykisk ohälsa. Bekräftat av forskare.0 

Kultur