13-årig syrisk flicka skulle giftas bort med tio år äldre man – nu döms föräldrarna

Publicerad 4 december 2018 kl 12.04

Lag & Rätt. Hovrätten dömer föräldrarna till en då 13-årig flicka från Syrien för förberedelse till äktenskapstvång. Den man som skulle gifta sig med flickan frikänns dock. Domstolen hänvisar till regler som gäller inom gruppen "muslimer från Syrien".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i slutet av 2015 som det anordnades en förlovningsfest där det upprättades ett äktenskapskontrakt mellan den då 13-åriga flickan och den 24-årige mannen.

Tingsrätten dömde flickans föräldrar till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång men frikände mannen.

Hovrätten ändrar rubriceringen till förberedelse till äktenskapstvång.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att flickan har förmåtts att ingå en förbindelse med den tio år äldre mannen genom att hennes "utsatta belägenhet" har utnyttjats. Dock menar man att försökspunkten inte uppnåtts, och hänvisar till islamska regler.

"Förekomsten av äktenskapskontraktet sammantaget med vad som i övrigt förevarit är dock inte tillräckligt för att det ska vara fråga om en äktenskapsliknande förbindelse enligt de regler som gäller inom den grupp som familjen tillhör, d.v.s. muslimer från Syrien. Brottet är därmed inte fullbordat", skriver Hovrätten för Västra Sverige.

"Syftet med äktenskapskontraktet har dock varit att flickan och mannen skulle ingå en äktenskapsliknande förbindelse. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten emellertid att försökspunkten ännu inte hade uppnåtts", fortsätter domstolen.

Samtidigt konstaterar hovrätten att äktenskapskontraktet är av "central betydelse" för att ingå en äktenskapsliknande förbindelse och att föräldrarnas befattning med äktenskapskontraktet därmed innebär de gjort sig skyldiga till förberedelse till äktenskapstvång.

Påföljden för föräldrarna bestäms till villkorlig dom.

Liksom tingsrätten frikänner hovrätten mannen som skulle gifta sig med flickan då det inte är visat att han förstått att flickan inte ville ingå en äktenskapsliknande förbindelse.

Rätten är enig i sin dom.

Enligt SVT har fickan levt på skyddad ort sedan julen 2015 och familjen hotade döda henne om hon gick till polisen, vilket hon alltså gjorde.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antalet prissänkta bostäder slår rekord

Högsta andelen sedan mätningarna började göras 2008.. "Säljare har förväntat sig mer än vad köpare varit beredda att betala."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s nya statistik.0 Plus

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0