Adam Tensta och ordet neger

Adam Tensta sa "nigger" 2007

Publicerad 17 juli 2015 kl 05.03

Kulturnyheter. Vänsterdebattören och rapparen Adam Tensta, 31, lämnade imorse TV4:s morgonsoffa i protest mot att kanalen bjudit in en ung, svensk fitnesstjej trots att hon sagt "neger" på Youtube. Men själv har Tensta upprepade gånger sjungit om "niggers" – och försvarat användningen av ordet.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är inte ett dugg fel att köra med det, svarade Adam Tensta när han i en intervju med Metro 2007 fick frågor om användningen av ord som "niggers" och "bitches" i sina låttexter.

– Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det. Jag står inte för censur, sade en då 24-årig Adam Tensta till tidningen.

Men i TV4:s morgonsoffa igår var det alltså samme Tensta som med högstämd min krävde just censur – och lämnade studion i protest mot att kanalen tidigare hade bjudit in Louise Andersson Bodin – en ung, svensk fitnesstjej – trots att hon råkat säga "neger" på Youtube vid ett tillfälle. Adam Tensta kände sig kränkt trots att Louise Andersson Bodin sedan länge hade bett om ursäkt för uttalandet.

– Hur rimmar det här med er paroll "noll rasism"? frågade Adam Tensta myndigt och fortsatte med kränkt min:

– Hur kommer det sig att TV4 inte gått ut offentligt och bett om ursäkt för den här tabben?

Programledarna Anders Pihlblad och Maria Forsblom försökte svara Adam Tensta, men då avbröts de av vänsterdebattören:

– Jag håller inte er ansvariga på något sätt. Jag vänder mig som sagt mot TV4-gruppen och de ansvariga för den här kanalen. De måste ställas till svars för vad de har gjort. Det finns väldigt många personer här i Sverige som har blivit marginaliserade av det här beteendet och den här händelsen. Då tycker jag att TV4 borde ta sitt ansvar och gå ut i sociala medier eftersom ni når ut till så många och berättar hur det har fått gå till så här. Det är skämmigt att det har hänt, sade Adam Tensta och lämnade studion i protest.

Kanalen lydde kort efteråt artistens begäran och gick ut på sociala medier och tog avstånd från "rasistiska" ord och uttryck.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0