Elin och afghanen
Elin Ersson filmade sig själv och grät när hon gjorde inspelningen.

Mannen som Elin "räddade" från utvisning dömd för misshandel i Sverige

Publicerad 27 juli 2018 kl 09.45

Inrikes. Den 52-årige man som vänsteraktivisten Elin Ersson tillfälligt stoppade från att utvisas i måndags är en dömd brottsling. Det bekräftar polisen för Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i måndags kväll som ett passagerarplan på Landvetter försenades med flera timmar efter att en 21-årig kvinnlig asylaktivist vägrade sätta sig ner när planet skulle lyfta.

Detta för att stoppa utvisningen av en afghansk man.

Kvinnan, som själv filmade händelsen och publicerade det på Facebook, har efter händelsen blivit en världsnyhet.

I klippet gråter den svenska kvinnan och säger att mannen kommer "dö" om han skickas hem eftersom det "är krig" i Afghanistan.

Mannen som kvinnan egentligen ville "rädda" var en 26-årig afghan vid namn Ismail Khawari, men han var inte med på det aktuella planet.

Det var dock den 52-årige mannen, som till slut togs av planet.

Nu framkommer uppgifter i media om att han är en dömd brottsling.

Enligt Helsingin Sanomat har han fått ett fängelsestraff i Sverige för misshandel. Tidningen skriver även att hans asylansökan avslagits och att han skulle utvisas till Afghanistan. Han ska ännu utvisas, men när är oklart.

– Jag hade ingen information om honom tidigare och har inte tagit reda på något efteråt. Det var honom som människa som jag försökte hjälpa, och inte fokusera på vad han tidigare hade gjort i sitt liv. Det var mitt personliga beslut, säger Elin Ersson till Dagens Nyheter, som också skriver att han dömts till fängelse.

Hanif Bali hävdar på Twitter att mannen är dömd till två års fängelse och utvisning på grund av misshandel.

Fria Tider ringde till polisen, som bekräftar att mannen är dömd för misshandel. Dock ska han inte ha utvisats på grund av misshandeln, enligt polisen.

– Han är dömd för misshandel. Han har avtjänat ett straff. Jag vet inte om den var grov. Straffet var avtjänat och han skulle visas ut, men han var inte brottsutvisad, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen region Syd, till Fria Tider men kan inte säga hur långt straff mannen fick.

– För polisens del är utredningen sedan länge sedan klar och överlämnat till åklagare som åtalat. Det är Migrationsverket som fattat beslut om utvisning, och sedan överlämnar de ärendet till polismyndigheten för handräckning.

Enligt polisen är sekretessen extra strikt när det gäller personer som ska utvisas. Några uppgifter om vid vilken tingsrätt mannen är dömd, vilket målnummer domen har eller vad mannen heter, får vi inte.

Enligt uppgifter till Nyheter Idag är 52-åringen ännu kvar på förvaret i Sverige och har inte utvisats än.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus