Fatemeh Khavari och Amir Nabizadeh.

Afghanledarna spred fake news-historia om självmord

Publicerad 9 december 2018 kl 20.32

Inrikes. Afghanledare sprider falska uppgifter om att en asylsökande afghan har begått självmord i ett förvar. Uppgifterna, som sprids vidare av den avgående Fi-ledaren Gudrun Schyman, tillbakavisas av Migrationsverket.

Gilla artikeln på Facebook

© Skärmdump

Gudrun Schymans inlägg.

Både Amir Nabizadeh och Fatemeh Khavari, talespersoner för afghannätverket Ung i Sverige, gick enligt Samhällsnytt i helgen ut med uppgifterna om att en ung afghan hade begått självmord i ett av Migrationsverkets förvar.

"Han orkade inte mer. Han var rädd att utvisas till Afghanistan nästa vecka. Tidigt på denna mörka morgonen tog han sitt li i Sverige och i förvar", skrev Fatemeh Khavari på Twitter.

Påståendet spreds sedan vidare av många vänsteraktivister.

"Må ansvariga skämmas!" skrev exempelvis Gudrun Schyman, avgående partiledare för Feministiskt initiativ, i en så kallade retweet av Khavaris inlägg.

Påståendet om ett självmord tillbakavisas dock av Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson. I ett svar till Amir Nabizadeh skriver Bengtsson:

"Hej Amir! Den uppgift du nu sprider i sociala medier stämmer inte. Det finns ingen ung asylsökande som begått självmord på förvaret i Åstorp denna helg. Väldigt olyckligt att du sprider denna typ av felaktig information."

Amir Nabizadeh har hyllats i otaliga tillfällen i svensk media för sin kamp för att låta andra afghaner stanna i Sverige. Han har själv anklagats för att ha ljugit om sin ålder för att få asyl i Sverige. Efter att ha beviljats asyl åkte han på semester för att hälsa på familjen i Mellanöstern, som han påstod sig ha flytt ifrån.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus