MISSLEDANDE JOURNALISTIK: Bilden illustrerar en typisk artikel på Aftonbladet och berör inte detta fall direkt.

Aftonbladet kritiseras för sålda bluffartiklar – igen

Publicerad 3 maj 2014 kl 15.49

Inrikes. Mediebranschens interna reklamgranskningsorgan Reklamombudsmannen kritiserar återigen Aftonbladet för att missleda läsarna och blanda ihop annonser och redaktionellt material, framgår i ett uttalande.

Gilla artikeln på Facebook

Den anmälda reklamen består av en banner på www.aftonbladet.se. Bannern, som är kvadratisk, ligger i höger­spalt­en på förstasidan, men den maskeras som redaktionell text, enligt flera anmälningar till Reklamombudsmannen. Banner leder till en undersida på Aftonbladet, "The you way", där modeartiklar saluförs blandat med intervjuer med bland annat bloggare och modeprofiler. 

Enligt reklambranschens regler, som är frivilliga att följa men Aftonbladet åtagit sig, får inte redaktionellt material och annonser blandas på ett sådant sätt att det inte framgår för läsarna vilketdera det rör sig om. 

"Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att bannern inte uppfyller kravet på reklamidentifiering. Den strider därmed mot artikel 9 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation", skriver ombudsmannen i beslutet.

Aftonbladet har flera gånger tidigare kritiserats för att lura läsarna. På aftonbladet.se:s sportdel återfinns bland annat artiklar som betalas av spelbolag, i vilka vinnare i lotterier, poker, med mera, intervjuas utan att det framgår att det är annonser som skrivit av det Schibsted-ägda företaget Minimedia. 

Endast var tionde svensk har förtroende för de största svenska kvällstidningarna, Aftonbladet och Expressen, enligt en undersökning

Läs också:

Integrationsprojektet i förskolan slutade i misshandel –– då skriver Aftonbladet bluffartikel och beskyller svenskarna för rasism

De kritiserade artiklarna - ser du skillnaden?:

Bild:

© Faksimil Aftonbladet

BLUFF: Artikel om Vickans kläder? Nej bluffartikel som egentligen saluför modeprodukter.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus