Arkivbild.

"Aina" har namnsdag – då firar polisen sitt kränkande smeknamn

Publicerad 14 juni 2018 kl 09.15

Inrikes. Igår den 13 juni hade Aina namnsdag. Förutom ett riktigt namn med finskt ursprung är det också en nedsättande term på polisen som används i Sveriges förorter. Trots det valde polisen att fira namnsdagen, utan att förklara vad det betyder.

Gilla artikeln på Facebook

Det var polisen i Umeå som hade bjudit in allmänheten för att fira Ainas namnsdag.

"Kärt barn har många namn. Kom och fira Aina-dagen med oss", heter det på deras Facebook.

Bland annat bjöd man de hundra första gästerna på glass.

– Aina är ett slanguttryck för polisen och då tänkte vi att vi gör en grej på namnsdagen, säger André Westberg, chef på Umeåpolisens ungdomsgrupp, till SVT.

Umeåpolisen nämner också bland annat på sin Facebook att Aina är ett kvinnonamn av finskt ursprung som betyder "alltid", som är "nära besläktat med namnet Aino, som har sitt ursprung i det finska nationaleposet Kalevala".

Sedan rabblar man upp ännu fler positiva betydelser:

"Namnet Aina byggs av det japanska ordet 'Ai' som betyder kärlek ... Aina är dock inte enbart av finsk ursprung utan kan spåras även till gamla keltiska, japanska, spanska, afrikanska och hebreiska kulturer. I keltisk kultur stod 'aina' för glädje. På hebreiska betyder Aina 'skönhet' och även 'Gud är givmild' då det är kortformen av 'Jaina'."

Att dessa förklaringar helt saknar betydelse i sammanhanget är ingenting som polisen tycks reflektera över. Den relevanta betydelsen, alltså varför just polisen kallas för Aina, "glömmer" man att nämna.

Ordet kommer av turkiska aynasız, som betyder "utan spegel". Det syftar på att polisen inte har någon skam i kroppen och inte vågar se sig själva i spegeln. "Aina började brukas i svenskan under samma period som rinkebysvenskan uppstod", kan man läsa på Wiktionary. Synonymer till ordet är bland annat polis, snut och gris.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om hur man handskas med "sociala rättvisekrigare" på svenska.0 Plus

Mer från Inrikes

"Batikhäxornas" afghanfilm hånas

"Mest osmakliga jag sett.". Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Fyrverkerier begränsas i Södertälje – till två timmar per år

All övrig användning blir förbjuden.. "Ordningsstörningar och brott som sker vid fyrverkerianvändning skapar stor oro och otrygghet bland allmänheten."0 

Sidor

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0