Arkivbild.

"Aina" har namnsdag – då firar polisen sitt kränkande smeknamn

Publicerad 14 juni 2018 kl 09.15

Inrikes. Igår den 13 juni hade Aina namnsdag. Förutom ett riktigt namn med finskt ursprung är det också en nedsättande term på polisen som används i Sveriges förorter. Trots det valde polisen att fira namnsdagen, utan att förklara vad det betyder.

Gilla artikeln på Facebook

Det var polisen i Umeå som hade bjudit in allmänheten för att fira Ainas namnsdag.

"Kärt barn har många namn. Kom och fira Aina-dagen med oss", heter det på deras Facebook.

Bland annat bjöd man de hundra första gästerna på glass.

– Aina är ett slanguttryck för polisen och då tänkte vi att vi gör en grej på namnsdagen, säger André Westberg, chef på Umeåpolisens ungdomsgrupp, till SVT.

Umeåpolisen nämner också bland annat på sin Facebook att Aina är ett kvinnonamn av finskt ursprung som betyder "alltid", som är "nära besläktat med namnet Aino, som har sitt ursprung i det finska nationaleposet Kalevala".

Sedan rabblar man upp ännu fler positiva betydelser:

"Namnet Aina byggs av det japanska ordet 'Ai' som betyder kärlek ... Aina är dock inte enbart av finsk ursprung utan kan spåras även till gamla keltiska, japanska, spanska, afrikanska och hebreiska kulturer. I keltisk kultur stod 'aina' för glädje. På hebreiska betyder Aina 'skönhet' och även 'Gud är givmild' då det är kortformen av 'Jaina'."

Att dessa förklaringar helt saknar betydelse i sammanhanget är ingenting som polisen tycks reflektera över. Den relevanta betydelsen, alltså varför just polisen kallas för Aina, "glömmer" man att nämna.

Ordet kommer av turkiska aynasız, som betyder "utan spegel". Det syftar på att polisen inte har någon skam i kroppen och inte vågar se sig själva i spegeln. "Aina började brukas i svenskan under samma period som rinkebysvenskan uppstod", kan man läsa på Wiktionary. Synonymer till ordet är bland annat polis, snut och gris.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus