Terrordådet i Stockholm
Rakhmat Akilov.

Akilov misshandlad "med flera slag" på golvet i sin cell

Publicerad 9 augusti 2018 kl 19.31

Inrikes. Den terrordömde uzbeken Rakhmat Akilov har blivit misshandlad av en annan fånge på Kumlaanstalten, avslöjar SVT Örebro på torsdagskvällen. En 24-årig medfånge ska ha utdelad en rad slag mot den islamistiske terroristen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var när den illegala invandraren och dömde terroristen Rakhmat Akilov kom till den så kallade Fenixbunkern för tungt kriminella på Kumla förra torsdagen som han misshandlades av en annan fånge.

En före detta gängkriminell 24-åring ska ha tagit sig in i Akilovs rum och därefter stängt dörren. Sedan hördes det "skrik och smällar" från rummet, och enligt Kriminalvårdens rapport ska 24-åringen ha utdelat "flera slag" mot Akilov när denne låg på golvet, skriver SVT, som läst incidentrapporten.

Hur skadad Akilov blev är oklart, likaså varför 24-åringen gjorde som han gjorde. Karin Eldbom, förundersökningsledare på polisen, kan bara bekräfta att man fått in kriminalvårdens anmälan om hot eller våld mot intagen på anstalten.

– Därefter får vi se vilket typ av brott det rör sig om, säger hon till SVT.

24-åringen som attackerade Akilov och som sitter på fyra år för bland annat grovt vapenbrott, ska nu ha placerats i isoleringscell.

I juni i år dömdes Rakhmat Akilov till livstids fängelse för den brutala terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Han har under rättegången sagt att syftet med terrordådet var att döda så många svenskar som möjligt. Han vistades illegalt i Sverige och skulle ha utvisats ur landet innan han begick attacken.

I samband med en paragraf 7-undersökning sade läkaren att Rakhmat Akilov har en så kallad motsägelsefull moral, en förenklad världsbild och en "sekteristiskt sträng" tolkning av islam, som dock inte kännetecknar en psykos. Akilov bedömdes som psykiskt frisk. Den nu dömde terroristen önskade att terrorsekten IS skulle ta på sig dådet.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0