Alla niondeklassare får bok om Förintelsen

Publicerad 11 augusti 2018 kl 10.19

Inrikes. Samtliga niondeklassare kommer få boken "Frågor jag fått om Förintelsen" av Hédi Fried. Det handlar om totalt 100.000 böcker, meddelar Forum för levande historia.

Gilla artikeln på Facebook

Alla Sveriges högstadieskolor kommer få klassuppsättningar av boken "Frågor jag fått om Förintelsen" av Hédi Fried.

Sammanlagt skickas 100.000 böcker ut runt den 15 augusti 2018, skriver Forum för levande historia i ett pressmeddelande idag.

En "lärarhandling" har också tagits fram för att underlätta arbetet med boken i skolan, uppger man.

Bakom projektet står företaget Axel Johnson, myndigheten Forum för levande historia och bokförlaget Natur & Kultur.

– I dag blåser vindar i Europa som gör att vi på Axel Johnson är än mer övertygade om vikten av att vara en positiv förändringskraft i samhället. För våra kommande generationers skull vill hjälpa till att bryta den okunskap som vi tror ligger bakom dessa vindar. Det som Hédi upplevt får inte glömmas bort, säger Axel Johnsons styrelseordförande, Caroline Berg, i ett uttalande.

Hédi Fried har även spelat in en "specialhälsning" till alla de elever som arbetar med boken.

– Vi måste dagligen kämpa för demokratin, och skolan är den absolut viktigaste platsen i denna kamp. Eleverna får ett bra verktyg genom att läsa min bok, där de kan se samtiden reflekterad i historien, säger hon.

Hédi Fried är en känd motståndare av sådant som menas vara "främlingsfientligt", och hon gör gärna kopplingar mellan dagens Sverige och Adolf Hitler och Nazityskland.

"För några år sedan upprördes jag över att Sverigedemokraterna fick sprida sitt budskap i Almedalen. I år marscherade NMR där ... Nazisterna på trettiotalet lyckades vartefter få stöd av olika samhällsklasser, som trodde sig kunna styra dem efter makttillträdet. Samma sak kan lätt hända idag, när Sverigedemokraternas väljare ökar, och NMR har tillåtelse att marschera i Almedalen", skrev Hédi Fried i en artikel på svt.se förra sommaren.

Mot partier som SD står de "goda krafterna", menar hon.

– Det är klart att jag blir ledsen och oroad för jag hade trott att Sverige var ett land där främlingsfientlighet och antisemitism var marginella företeelser. Men nu har vi ett stort främlingsfientligt parti i Riksdagen och jag kan inte förstå hur det har gått till, sade hon i en intervju med PRO 2016.


Nyheter från förstasidan

Här hånflinar Walid efter att ha mosat ansiktet på Ingrid, 74: "Hon är rasist"

Gick till attack i tvättstugan. Nu kommer grovt kriminelle afghanen undan med några veckors fängelse – efter rasistanklagelsen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

"MED" tar avstånd från Katerina Janouchs demonstration

Pyttepartiet distanserar sig från "kontroversiella uttalanden".. "Överensstämmer inte med MED:s ideologiska linje och sakpolitiska ställningstaganden".0 

Stefan Löfven: Europa måste acceptera mer asylinvandring

Stoppa invandringen är det sista statsministern vill.. "Vi måste inse att det kommer att komma människor till EU som har rätt att söka asyl."0 

SD slår nytt rekord i Sifo: Får 20 procent

Samtidigt dalar väljarstödet för C och L.. "Centerns och Liberalernas hårda linje har inte vunnit gehör."0 

Sidor

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0