Allt fler patienter får stanna hemma

Publicerad 12 september 2018 kl 17.28

Inrikes. Antalet inskrivningar på svenska sjukhus minskade under 2017 med cirka 56.000 jämfört jämfört med föregående år. Hjärt- och kärlsjukdomar var de vanligaste diagnoserna bland de patienter som skrevs in för sjukdomar, visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Ungefär 1.440.000 inskrivningar ägde rum på svenska sjukhus under 2017. Det är en minskning med runt 56.000 jämfört med 2016.

Räknat i patienter rör det sig om cirka 860.000 patienter som skrevs in, en minskning med ungefär 20.000 jämfört med 2016.

– Statistiken visar att antalet inskrivningar på sjukhus minskat stadigt de senaste fem åren. Våra register kan inte svara på orsaken till detta men samtidigt som minskningen i slutenvården har vi sett en ökning i inrapporteringen i den öppna vården, säger Clara Larsson, statistiker på Socialstyrelsen, i ett utskick.

Hjärt- och kärlsjukdomar var de vanligaste diagnoserna bland de patienter som skrevs in för sjukdomar, både för män och kvinnor. Ungefär 56.700 kvinnor och 75.100 män slutenvårdades för hjärt- och kärlsjukdomar under 2017. 

– Kvinnor vårdades främst för förmaksflimmer medan män främst vårdades för akut hjärtinfarkt, säger Clara Larsson.

Utöver hjärt- och kärlsjukdomar dominerade inskrivningar till följd av olika symptom, exempelvis bröst- och buksmärtor. Andra stora diagnosgrupper var sjukdomar i matsmältningsorganen, sjukdomar i rörelseorganen, psykiska sjukdomar och tumörer.

Det är framför de äldsta åldersgrupperna och därefter den allra yngsta åldersgruppen, 0-4 år, som vårdas inom slutenvården.


Nyheter från förstasidan

Estland säger nej till FN:s migrationsavtal

Men frågan skapar kris i landet då regeringen är oenig. "När vi bildade denna koalition, kom vi överens om konsensusbeslut. Tyvärr var konsensus inte uppnådd idag."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0