Anhöriginvandring ökar med 8.000 efter Lööfs nya invandringspolitik

Publicerad 18 januari 2019 kl 12.08

Inrikes. Minst 8.000 fler anhöriginvandrare kommer komma till Sverige de närmsta tre åren till följd av den återinförda rätten till familjeåterförening, enligt preliminära beräkningar från Migrationsverket. Dessutom lockas cirka 1.000 fler asylsökare hit varje år till följd av reglerna.

Gilla artikeln på Facebook

Centerpartiet och Miljöpartiet har drivit på för att invandringen till Sverige ska öka ytterligare. I och med uppgörelsen mellan S, MP, C och L blir det också så.

Rätten till familjeåterförening för så kallade alternativt skyddsbehövande återinförs. Det innebär alltså att anhöriginvandringen kommer öka ännu mer och att till exempel "ensamkommande" kan ta sina föräldrar till Sverige, skriver SVT.

Enligt Migrationsverkets preliminära beräkningar betyder det 8.000 fler anhöriginvandrare på tre år. Dessa bedömningar är dock osäkra.

Det kommer även kunna leda till nya incitament för fler asylsökare att söka sig till Sverige.

– Familjeåterförening är någonting som är väldigt viktigt för personer som söker asyl. Informationen om vilka länder som har vilka regler sprider sig snabbt och påverkar var man vill söka sig, säger Henrik Emilsson, doktor i internationell migration på Malmö högskola, till SVT.

Migrationsverket menar dock att reglerna bara kommer leda till 1.000 fler asylsökare per år. Men hur många invandrare som verkligen tar sig hit till följd av den generösare invandringspolitiken, som SD-ledaren Jimmie Åkesson kallat för "Reinfeldtdoktrinen", återstår att se.


Nyheter från förstasidan

50 personer i slagsmål i Upplands Väsby – polisen utsattes för stenkastning

Stöket fortsatte från eftermiddag till kväll. Personer misshandlades med tillhyggen och på kvällens greps flera förövare för våldsamt upplopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Mer från Inrikes

Elin Krantz mördare vill åka hem – känner sig "kränkt" i Sverige

Regeringen har avslagit begäran.. Men den brutale mördaren har ändå snart avtjänat två tredjedelar av sitt straff. 0 

Kristersson efter ungerska kritiken: Sparka Orban ur EPP

Moderatledaren anklagar systerpartiet för rasism.. "Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt."0 

Äldre par bestulna på tusentals kronor: "Talade inte svenska"

Fräck stöld i Kristinehamn på fredagen.. Främmande personer såg att det äldre paret tog ut pengar, och följde efter dem.0 

Sidor

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus