Anhöriginvandring ökar med 8.000 efter Lööfs nya invandringspolitik

Publicerad 18 januari 2019 kl 12.08

Inrikes. Minst 8.000 fler anhöriginvandrare kommer komma till Sverige de närmsta tre åren till följd av den återinförda rätten till familjeåterförening, enligt preliminära beräkningar från Migrationsverket. Dessutom lockas cirka 1.000 fler asylsökare hit varje år till följd av reglerna.

Gilla artikeln på Facebook

Centerpartiet och Miljöpartiet har drivit på för att invandringen till Sverige ska öka ytterligare. I och med uppgörelsen mellan S, MP, C och L blir det också så.

Rätten till familjeåterförening för så kallade alternativt skyddsbehövande återinförs. Det innebär alltså att anhöriginvandringen kommer öka ännu mer och att till exempel "ensamkommande" kan ta sina föräldrar till Sverige, skriver SVT.

Enligt Migrationsverkets preliminära beräkningar betyder det 8.000 fler anhöriginvandrare på tre år. Dessa bedömningar är dock osäkra.

Det kommer även kunna leda till nya incitament för fler asylsökare att söka sig till Sverige.

– Familjeåterförening är någonting som är väldigt viktigt för personer som söker asyl. Informationen om vilka länder som har vilka regler sprider sig snabbt och påverkar var man vill söka sig, säger Henrik Emilsson, doktor i internationell migration på Malmö högskola, till SVT.

Migrationsverket menar dock att reglerna bara kommer leda till 1.000 fler asylsökare per år. Men hur många invandrare som verkligen tar sig hit till följd av den generösare invandringspolitiken, som SD-ledaren Jimmie Åkesson kallat för "Reinfeldtdoktrinen", återstår att se.


Nyheter från förstasidan

Kraftig explosion vid trafikskola i Malmö

Vittne: "Entrén är bortsprängd." Många larm om kraftiga detonationen strax före midnatt.0 

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0