Annie Lööf: V får inte påverka budgeten

Publicerad 15 januari 2019 kl 18.05

Inrikes. Stefan Löfven får inte göra några eftergifter till Vänsterpartiet som på något sätt förs fram i eller påverkar budgetsamarbetet. Då faller överenskommelsen mellan C, L, MP och S, säger nu Annie Lööf till Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

C och L ingick sin uppgörelse med S och MP baserat på att Vänsterpartiet skulle stängas ute från politiskt inflytande.

Det gick dock inte många timmar förrän Stefan Löfven sade att V kan få påverka andra frågor utanför överenskommelsen, och började dessutom samtala eller rentav förhandla med Vänsterpartiet. Han försökte även sopa undan klausulen om att stänga ute Vänsterpartiet genom att kalla den för blott ett "konstaterande".

Under tisdagen träffades Stefan Löfven och V-ledaren Jonas Sjöstedt. De båda hade "konstruktiva samtal", sade sedan Löfven till pressen.

Men nu stänger Centerledaren Annie Lööf dörren för överenskommelsen, om Vänsterpartiet på något sätt får påverka budgetsamarbetet.

Uppgörelsen gäller de fyra partier som ingår i den, inte V, menar hon.

När Expressen frågan om uppgörelsen faller om Stefan Löfven gör några som helst eftergifter till Vänsterpartiet som inverkar på budgeten, svarar hon:

– Ja alltså, Stefan Löfven har varit tydlig med att han inte kommer att röra överenskommelsen utan överenskommelsen ligger fast.

Om Socialdemokraterna förhandlar med Vänsterpartiet på sin kant, och sedan tar med deras krav till C och L, faller också samarbetet. Detta får Löfven "självklart inte" göra, säger Lööf till Expressen.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Inrikes

Rättsväsendet nobbade Expos utbildning om "högerextremism"

Källa till Samhällsnytt kallar satsningen för ett "fiasko".. "De tar fram en utbildning för rättsväsendet, men ingen vill gå den trots att den är gratis."0 

Kristersson är chockad: Sverige har just nu en skjutning om dagen

Moderatledaren är "helt bestört" över samhällsutvecklingen i landet.. Menar att folket kommer förlora tilltron till statens förmåga att klara den mest grundläggande uppgiften: att säkra människors trygghet.0 

SVT varnade för rosors "klimatpåverkan" – på alla hjärtans dag

Sociala medier-kritik mot den statliga tv-kanalens fokus.. "SVT tycker att du ska drabbas av svår klimatångest om du ger en blomma till din kära."0 

Sidor

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus