Att åtalas på arabiska snart en rättighet

Publicerad 7 januari 2013 kl 05.34

Du betalar.En statlig utredning föreslår en lagändring som ska tvinga svenska domstolar att erbjuda auktoriserade skattefinansierade tolkar till alla brottsmisstänkta invandrare, även om domstolarna anser att det är onödigt.

Gilla artikeln på Facebook

I dag avgör domstolarna själva om det finns behov av tolk vid en förhandling. Men ett nytt lagförslag från regeringen ska förstärka den misstänktes rättigheter i samband med både förhör och rättegångar.

Om lagförslaget genomförs så ska en skattefinansierad tolk anlitas så fort en åtalad invandrare begär det - och det ska i första hand vara en auktoriserad rättstolk.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har tidigare varnat för att brottsmisstänkta invandrare kan "missgynnas" i rättsprocessen på grund av kommunikations­svårigheter.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Malmöpolisens senaste "knep" för att stoppa brott – högtalare på offentliga platser

Polisen ska i realtid säga till brottslingarna att sluta begå dumheter. "Polisen kan inte vara på alla platser samtidigt men högtalarna möjliggör för oss att vara närvarande på fler platser."0 

Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Du betalar

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0