En soldat under en övning med marinkåren på Blackwaters träningsanläggning i North Carolina 2006.

Blackwater-grundare rekryterar legosoldater till planerat blodbad i Venezuela

Publicerad 8 maj 2019 kl 11.14

Utrikes. Det amerikanska säkerhetsföretaget Academi, som bytte namn från Blackwater efter sina uppmärksammade övergrepp mot civilbefolkningen i Irak, rekryterar nu personal för att delta i en kupp mot Venezuelas president Nicolás Maduro, skriver Newsweek.

Gilla artikeln på Facebook

Erik Prince, miljardären som grundade Blackwater, har enligt uppgift till tidningen lobbat för att tusentals legosoldater från hans företag ska skickas till Venezuela för att bryta dödläget mellan Maduro och hans USA-understödde rival Juan Guaidó.

Enligt Reuters har Prince träffat inflytelserika bidragsgivare till Donald Trump och rika personer från Venezuela som lever i exil för att få stöd för sin plan, att samla 5.000 spansktalande soldater för att skickas till det sydamerikanska landet till en kostnad motsvarande närmare en halv miljard kronor för de amerikanska skattebetalarna.

Den militära operationen ska börja med underrättelse­inhämtning, och därefter utvecklas till krig och slutligen stabiliserande åtgärder. Tanken är att skapa en "dynamisk händelse" som ska bryta dödläget mellan oppositionen och den sittande regeringen, enligt en källa till Reuters.

USA har det senaste decenniet uppmärksammats för sin inblandning i liknande dynamiska händelser. Mest känt är de så kallade Majdanprotesterna i Ukraina, som slutade med att landets folkvalda och ryssvänliga statsledning byttes ut mot en EU- och USA-lojal politisk elit.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0