Åbo akademi stoppar debatt med Alexander Bard: "Allas lika värde"

Publicerad 7 november 2018 kl 05.21

Utrikes. Det svenskspråkiga universitetet Åbo akademi i Finland har stoppat en planerad paneldebatt om jämställdhet med svenske Alexander Bard. Detta efter att forskare och studenter "känt sig kränkta" och hänvisat till allas lika värde, rapporterar Yle.

Gilla artikeln på Facebook

Paneldebatten, som hade titeln "Jämställdhet ur mansperspektiv - en provocerande självklarhet?", skulle enligt Yle hållas i Åbo akademis lokaler.

Rektor Mikko Hupa har dock satt stopp på planerna med hänvisning till att "många vid akademin känner sig kränkta" av hur debatten skulle vara upplagd, skriver Yle. 

Det finska public service-bolaget skriver att svenske Alexander Bard, som är en av de inbjudna, är "en mycket kontroversiell samhällsdebattör".

Allas lika värde
I ett upprop hade forskare och studenter vid akademin hänvisat till att arrangemanget borde stoppas med hänvisning till "allas lika värde".

"ÅA:s ledning bör stå upp för allas lika värde genom att inte upplåta sina lokaler och därtill tydligt deklarera att Åbo Akademi inte på något sätt har med evenemanget att göra", stod det i uppropet.

Johan Nyman, styrelsemedlem i arrangörsföreningen Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi, uppger att debatten fortfarande ska hållas fast i någon annan lokal.

– Att kränka är inte det här evenemangets eller arrangörsföreningens avsikt på något sätt. Jag kan tänka mig att en del av kritiken är att lokalpressen annonserade det som ett metoo-kritiskt evenemang, säger Nyman till Yle.

Fria Tider har sökt Alexander Bard för en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0