Åbo akademi stoppar debatt med Alexander Bard: "Allas lika värde"

Publicerad 7 november 2018 kl 05.21

Utrikes. Det svenskspråkiga universitetet Åbo akademi i Finland har stoppat en planerad paneldebatt om jämställdhet med svenske Alexander Bard. Detta efter att forskare och studenter "känt sig kränkta" och hänvisat till allas lika värde, rapporterar Yle.

Gilla artikeln på Facebook

Paneldebatten, som hade titeln "Jämställdhet ur mansperspektiv - en provocerande självklarhet?", skulle enligt Yle hållas i Åbo akademis lokaler.

Rektor Mikko Hupa har dock satt stopp på planerna med hänvisning till att "många vid akademin känner sig kränkta" av hur debatten skulle vara upplagd, skriver Yle. 

Det finska public service-bolaget skriver att svenske Alexander Bard, som är en av de inbjudna, är "en mycket kontroversiell samhällsdebattör".

Allas lika värde
I ett upprop hade forskare och studenter vid akademin hänvisat till att arrangemanget borde stoppas med hänvisning till "allas lika värde".

"ÅA:s ledning bör stå upp för allas lika värde genom att inte upplåta sina lokaler och därtill tydligt deklarera att Åbo Akademi inte på något sätt har med evenemanget att göra", stod det i uppropet.

Johan Nyman, styrelsemedlem i arrangörsföreningen Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi, uppger att debatten fortfarande ska hållas fast i någon annan lokal.

– Att kränka är inte det här evenemangets eller arrangörsföreningens avsikt på något sätt. Jag kan tänka mig att en del av kritiken är att lokalpressen annonserade det som ett metoo-kritiskt evenemang, säger Nyman till Yle.

Fria Tider har sökt Alexander Bard för en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Donald Trump utlyser nationellt nödläge: "En invasion av vårt land"

Klargör att han kommer skriva under beslutet. "Murar fungerar till hundra procent. Alla vet att murar fungerar. Titta på Israel."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Utrikes

Mystisk seriemördare dödar våldtäktsmän

Hänger lappar med budskap på liken.. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyinvald somalier i USA:s kongress tar strid mot Israellobbyn

Ilhan Omar skapar jättestorm.. Anklagar mäktiga lobbyn för att "köpa" amerikanska politiker.0 

Sidor

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus