BONNIERIMPERIET

Bonnier köper 28 lokaltidningar – en tredjedel av landets lokalpress övergår i familjens händer

Publicerad 8 februari 2019 kl 14.21

Media. Bonnier News förvärvar nu MittMedia AB, som bland annat består av 28 lokaltidningar och 500 journalister. Det står klart på fredagen. Nu uttrycks glädje över att en mediejätte med så "starka liberala rötter" tar över tidningarna. Det uttryckliga syftet är att påverka svenska folket genom en "liberal opinionsbildning" över landet.

Gilla artikeln på Facebook

Det familjeägda mediekonglomeratet Bonnier utökar nu sin mediedominans genom att ihop med Amedia förvärva Mittmedia.

Mittmedia AB kommer att integreras i Bonnier News, vars kärna idag består av dagstidningarna Dagens Nyheter, Expressen, Dagens industri, Sydsvenskan samt Helsingborgs Dagblad, skriver Mittmedia i ett pressmeddelande.

"Med våra 28 morgontidningar och över 500 journalister täcker vi 1/3 av Sverige med vår lokala journalistik", påpekar man.

– Bonnier har en över 200 år lång tradition av stark publicistik och ser stora möjligheter att bidra till att skapa god lokal journalistik i Sverige. Vi har under åren arbetat upp en gedigen kunskap om vad som skapar betalningsvilja digitalt. Mittmedia har de senaste åren haft en stark tillväxt i digitala prenumeranter som nu uppgår till cirka 79.000 och även utvecklat en framgångsrik lokal digital annonsaffär, säger Anders Eriksson, VD Bonnier News, i ett uttalande.

– Det är mycket glädjande att vi nu hittat en långsiktig och stabil ägare, som har finansiella resurser att fortsätta driva Mittmedias utveckling framåt. Bonnier får genom förvärvet en starkare position på den lokala marknaden med journalister som bevakar 63 kommuner och dessutom vår samlade kompetens inom digital affärsutveckling. Bonnier är helt rätt ägare att ta Mittmedias 28 dagstidningar in i framtiden, menar Bengt Ottosson, styrelseordförande i MittMedia AB.

Mittmedia får efter affären en mindre ägarandel samt en styrelsepost.

– Idag är jag väldigt glad, med stolthet lämnar vi över till Bonnier att förvalta och fortsätta utveckla lokal journalistik och driva liberal opinionsbildning, förklarar Åsa Malmström, styrelseordförande i Mittmedia Förvaltnings AB och Nya Stiftelsen Gefle Dagblad

Mittmedia har idag cirka 1.100 anställda medarbetare.

Affären förutsätter dock ett godkännande från Konkurrensverket.

– För de två liberala stiftelser som idag äger MittMedia känns det naturligtvis särskilt bra att det är Bonnier med sina starka liberala rötter som nu blir nya ägare av alla de liberala tidningar som ingår i Mittmediakoncernern, säger Anders Frostell, ordförande, Stiftelsen Pressorganisation, som äger äger 30 procent av aktierna i Mittmedia.


Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus