Shariadomen i Solna tingsrätt
Solna tingsrätt.

C efter skandaldomen i Solna tingsrätt: "Vi är inte för sharialagar"

Publicerad 5 mars 2018 kl 09.15

Inrikes. Solna tingsrätt har friat en irakisk man för misshandel av sin fru i vad som är en historisk dom i svensk rättshistoria. Bakom domskälen står nämligen islamistiska tankegångar och en shariavurmande nämndeman från Centerpartiet, som tidigare förespråkat särlagstiftning för muslimer i Sverige och som i efterhand försvarar den aktuella domen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i april 2015 som den 37-årige mannen ska ha misshandlat sin hustru bland annat genom att slå henne i ansiktet, dra henne i håret och trycka en sko i hennes ansikte, enligt Aftonbladet.

Mannen och kvinnan gifte sig enligt islamsk sharialag för sju år sedan.

Först i slutet av februari i år kom domen från Solna tingsrätt, som friar den åtalade mannen.

Det är dock inte det anmärkningsvärda, däremot varför han frias.

I domskälen står det bland annat att makens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Vidare står det att kvinnan borde ha vänt sig till mannens familj i stället för det svenska rättsväsendet.

"Det normala i 'dessa kretsar' är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare", skriver domstolen.

Detta är en så kallad nämndemannadom.

En moderat nämndeman samt lagmannen ville fälla mannen. Men två centerpartister ansåg att mannen skulle frias. En av dessa nämndemän är Ebtisam Aldebe, som 2014 kandiderade för Centerpartiet till riksdagen och som öppet förespråkat särlagstiftning för muslimer och att svenska lagar ska anpassas för muslimer.

Domen i Solna tingsrätt har väckt ett ramaskri bland en del jurister i Sverige och skapat stor uppmärksamhet i media.

"Jag har aldrig läst något liknande från en svensk domstol. Det är en förfärlig dom", skriver juristprofessor Mårten Schultz i SvD och påpekar att det "värsta" i domen är att domstolen förespråkar att brottsoffer ska vända sig till en "privat rättsskipning", alltså släkten och familjen.

Bengt Ivarsson, tidigare ordförande i Sveriges advokatsamfund, skriver på Twitter att domen är ett rättsligt "haveri".

Centerpartiet har blivit så hårt ansatt efter domen att man tvingats gå ut och försäkra att man inte förespråkar sharialagar.

Centerns starke man i Solna, Magnus Persson, säger till Aftonbladet att han varit i kontakt med Ebtisam Aldebe och att hon försvarar domen.

– Hon står bakom de här domskälen. Som de är skrivna så kan man inte vara nämndeman för centerpartiet, sade han till Aftonbladet på söndagskvällen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus