Shariadomen i Solna tingsrätt
Solna tingsrätt.

C efter skandaldomen i Solna tingsrätt: "Vi är inte för sharialagar"

Publicerad 5 mars 2018 kl 09.15

Inrikes. Solna tingsrätt har friat en irakisk man för misshandel av sin fru i vad som är en historisk dom i svensk rättshistoria. Bakom domskälen står nämligen islamistiska tankegångar och en shariavurmande nämndeman från Centerpartiet, som tidigare förespråkat särlagstiftning för muslimer i Sverige och som i efterhand försvarar den aktuella domen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i april 2015 som den 37-årige mannen ska ha misshandlat sin hustru bland annat genom att slå henne i ansiktet, dra henne i håret och trycka en sko i hennes ansikte, enligt Aftonbladet.

Mannen och kvinnan gifte sig enligt islamsk sharialag för sju år sedan.

Först i slutet av februari i år kom domen från Solna tingsrätt, som friar den åtalade mannen.

Det är dock inte det anmärkningsvärda, däremot varför han frias.

I domskälen står det bland annat att makens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Vidare står det att kvinnan borde ha vänt sig till mannens familj i stället för det svenska rättsväsendet.

"Det normala i 'dessa kretsar' är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare", skriver domstolen.

Detta är en så kallad nämndemannadom.

En moderat nämndeman samt lagmannen ville fälla mannen. Men två centerpartister ansåg att mannen skulle frias. En av dessa nämndemän är Ebtisam Aldebe, som 2014 kandiderade för Centerpartiet till riksdagen och som öppet förespråkat särlagstiftning för muslimer och att svenska lagar ska anpassas för muslimer.

Domen i Solna tingsrätt har väckt ett ramaskri bland en del jurister i Sverige och skapat stor uppmärksamhet i media.

"Jag har aldrig läst något liknande från en svensk domstol. Det är en förfärlig dom", skriver juristprofessor Mårten Schultz i SvD och påpekar att det "värsta" i domen är att domstolen förespråkar att brottsoffer ska vända sig till en "privat rättsskipning", alltså släkten och familjen.

Bengt Ivarsson, tidigare ordförande i Sveriges advokatsamfund, skriver på Twitter att domen är ett rättsligt "haveri".

Centerpartiet har blivit så hårt ansatt efter domen att man tvingats gå ut och försäkra att man inte förespråkar sharialagar.

Centerns starke man i Solna, Magnus Persson, säger till Aftonbladet att han varit i kontakt med Ebtisam Aldebe och att hon försvarar domen.

– Hon står bakom de här domskälen. Som de är skrivna så kan man inte vara nämndeman för centerpartiet, sade han till Aftonbladet på söndagskvällen.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Fridolin rasar mot KD:s besked och börjar prata om "Hitlers krigsdivisioner"

Kritiken mot Kristdemokraterna fortsätter hagla.. "Vi som tror på ett annat Sverige sörjer att vi förlorat KD bland våra vänner."0 

Björklund: Snart blir SD:s dröm om ett konservativt block verklighet

Även L-ledaren rasar mot Kristdemokraternas besked.. "Det är sorgligt att Kd öppnar för förhandlingar, och sannolikt det första steget mot det konservativa block som Sverigedemokraterna drömmer om."0 

Lööfs bittra svar till KD: "Jag är djupt besviken"

Börjar prata om nynazism.. "Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD."0 

Systembolaget har dubbelt så högt förtroende som DN

Aftonbladet och Expressen hamnar i förtroendebarometerns botten.. Samtidigt visar mätningen att nästan alla miljöpartister "älskar" public service.0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus