FAKE NEWS

CNN-prisad stjärnreporter fejkade nyheter i flera år

Publicerad 22 december 2018 kl 11.10

Media. Den 33-årige stjärnreportern Claas Relotius karriär är över. I flera år fejkade han sina reportage, samtidigt som han bland annat blev utsedd till årets journalist av CNN.

Gilla artikeln på Facebook

Etablerade medier fick sig ett stort bakslag i veckan när det avslöjades att den tyske stjärnreportern Claas Relotius fabricerat sina artiklar.

Under flera år hade han gjort en rad hyllade reportage – som till stor del visat sig vara påhittade.

Sedan 2011 arbetade den 33-årige journalisten på den ledande tyska tidningen Der Spiegel, som bland annat gjort sig ökänd för hatomslag mot Donald Trump, och som nu får stå vid skampålen.

I ett långt avståndstagande från sin tidigare reporter skriver tidningen bland annat att Relotius fejkade sina nyheter "avsiktligt, metodiskt och med hög nivå av kriminell energi". Avslöjandet markerar ett lågvattenmärke i tidningens 70-åriga historia, påpekar man.

2014 utsågs Claas Relotius till årets journalist av amerikanska CNN för ett reportage om fängelser i USA. Han ska även ha jobbat för tidningar som Die Welt, Financial Times och Die Zeit.

Men 14 av hans nära 60 artiklar ska helt eller delvis ha varit fake news. Det är åtminstone så många som han erkänt.

Bland annat hittade han på citat och platser i en artikel om en syrisk pojke. Ett reportage om fånge i Guantanamo ska ha varit helt påhittat.

Allt avslöjades när en av hans kollegor fattade misstankar om en artikel om medborgargarden vid den mexikanska gränsen i USA. Källorna i artikeln hade aldrig ens träffat Claas Relotius.

– Först upptäckte jag små misstag, säger kollegan Juan Moreno till Der Spiegel. Ett medborgargarde som inte vill synas på bild, men som samtidigt berättar helt otroliga saker och erkänner brott, som att de grep mexikaner och beväpnade korsade gränsen till Mexiko.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus