Konstbeslaget i Malmö

Dan Park deltog under torsdagen i det danska nyhetsprogrammet "Deadline".

Dan Park-utställning i Danmark trots allt

Publicerad 28 oktober 2014 kl 07.02

Kulturnyheter. Efter flera turer ställs den svenske gatukonstnären Dan Parks verk nu slutligen ut i Köpenhamn. Vernissagen äger rum på Rosendalsgade och slog upp dörrarna på måndagen, rapporterar danska Tryckfrihetssällskapet, som arrangerar tillställningen.

Gilla artikeln på Facebook

Polistillslaget mot Malmögalleriet Rönnquist & Rönnquist i somras och den efterföljande tingsrättsdomen mot såväl konstnären som galleristen har väckt stor uppmärksamhet i Danmark.

En planerad utställning i Köpenhamn med de i Sverige förbjudna konstverken fick förra veckan ställas in efter att galleristen Kristian von Hornsleth utsatts för grova hot riktade mot både honom och hans familj. Tidigare stoppades också Dansk Folkepartis planer på att ställa ut verken i Köpenhamns stadshus.

Men nu har Tryckfrihetssällskapet slutligen öppnat dörrarna för vernissagen med Parks affischer, på Rosendalsgade 15 i Köpenhamn. Utställningen kommer att vara öppen hela veckan mellan klockan 14 och 18.

Dan Park, som på grund av sina provokativa konstverk ständigt jagas av såväl myndigheterna som extremvänstern hemma i Sverige, togs emot som en rockstjärna när han han i fredags visade sina verk i en lokal i självaste Christiansborg. Cirka 120 personer, bland dem folketingsledamöter från flera partier, samlades på slottet för att beundra de konstverk som polisen i grannlandet beslagtog med våld, rapporterar Dispatch International.

Den konservative politikern Rasmus Jarlov varnade i ett tal under tillställningen för tendensen att konstnärer utsätts för våld av politiska motståndare.

– Känslor och kränkningar ska och får inte användas till att inskränka yttrandefriheten. Inte heller religiösa känslor får användas för att inskränka yttrandefriheten och den fria konsten, sade Jarlov enligt Dispatch International.

DR, som är Danmarks motsvarighet till SVT, sände under torsdagen en dokumentärfilm om Dan Park och Malmögalleristen Henrik Rönnquist. Dan Park själv framträdde också i en intervju med nyhetsprogrammet "Deadline".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus