Mellanårsvalet i USA

Delad kongress efter val i USA

Publicerad 7 november 2018 kl 06.09

Utrikes. Republikanerna behåller kontrollen över senaten, men Demokraterna får en majoritet i representanthuset. Det är resultatet av tisdagens mellanårsval i USA, enligt Fox News.

Gilla artikeln på Facebook

Mellanårsvalet, som hålls två år efter presidentvalet, brukar traditionellt sett innebära stora motgångar för det parti som innehar presidentposten.

Den här gången ökar dock det republikanska partiet sin majoritet i senaten. Bland de republikanska segrarna i valet till senaten märks Ted Cruz i Texas och Marsha Blackburn Tennessee.

Samtidigt lyckades Demokraterna vinna en egen knapp majoritet i representanthuset.

Medierna i USA har rapporterat flitigt om en påstådd "blå våg" av demokratiska kandidater som påstods vara på väg att ta över kongressen med hjälp av ökade vänstersympatier bland väljarna. Någon sådan våg är det dock knappast tal om.

Med sin kontroll över representanthuset får det demokratiska partiet dock ökade möjligheter att sabotera för Donald Trump och inleda olika typer av utredningar mot honom. Ledande demokrater har tidigare sagt att de skulle vilja använda en sådan majoritet för att försöka avsätta presidenten.

Samtidigt blir den republikanska delen av nya kongressen mer Trumpvänlig än tidigare, eftersom många interna motståndare till presidenten har röstats bort eller frivilligt hoppat och ersätts av ledamöter som tydligt ansluter sig till Trumps nationalistiska agenda.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Kristna förföljs i fler länder

IS och Kina bakom förvärrad utveckling.. Även i Indien har kristna problem att utöva sin religion, visar en rapport.0 

66 döda när bränsletjuvar fick oljeledning att explodera

Bränsletjuvarna i Mexiko borrade hål i oljeledningen.. "Jag uppmanar hela befolkningen att inte vara delaktig i bränslestöld."0 

Kristna rasar när Israel ställer ut hånfull "McJesus"

Har använt verket mot konstnärens vilja.. "Om detta hade riktats mot icke-kristna, hade hela världen vänts upp och ner."0 

Sidor

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus