Mellanårsvalet i USA

Delad kongress efter val i USA

Publicerad 7 november 2018 kl 06.09

Utrikes. Republikanerna behåller kontrollen över senaten, men Demokraterna får en majoritet i representanthuset. Det är resultatet av tisdagens mellanårsval i USA, enligt Fox News.

Gilla artikeln på Facebook

Mellanårsvalet, som hålls två år efter presidentvalet, brukar traditionellt sett innebära stora motgångar för det parti som innehar presidentposten.

Den här gången ökar dock det republikanska partiet sin majoritet i senaten. Bland de republikanska segrarna i valet till senaten märks Ted Cruz i Texas och Marsha Blackburn Tennessee.

Samtidigt lyckades Demokraterna vinna en egen knapp majoritet i representanthuset.

Medierna i USA har rapporterat flitigt om en påstådd "blå våg" av demokratiska kandidater som påstods vara på väg att ta över kongressen med hjälp av ökade vänstersympatier bland väljarna. Någon sådan våg är det dock knappast tal om.

Med sin kontroll över representanthuset får det demokratiska partiet dock ökade möjligheter att sabotera för Donald Trump och inleda olika typer av utredningar mot honom. Ledande demokrater har tidigare sagt att de skulle vilja använda en sådan majoritet för att försöka avsätta presidenten.

Samtidigt blir den republikanska delen av nya kongressen mer Trumpvänlig än tidigare, eftersom många interna motståndare till presidenten har röstats bort eller frivilligt hoppat och ersätts av ledamöter som tydligt ansluter sig till Trumps nationalistiska agenda.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0