Mellanårsvalet i USA

Delad kongress efter val i USA

Publicerad 7 november 2018 kl 06.09

Utrikes. Republikanerna behåller kontrollen över senaten, men Demokraterna får en majoritet i representanthuset. Det är resultatet av tisdagens mellanårsval i USA, enligt Fox News.

Gilla artikeln på Facebook

Mellanårsvalet, som hålls två år efter presidentvalet, brukar traditionellt sett innebära stora motgångar för det parti som innehar presidentposten.

Den här gången ökar dock det republikanska partiet sin majoritet i senaten. Bland de republikanska segrarna i valet till senaten märks Ted Cruz i Texas och Marsha Blackburn Tennessee.

Samtidigt lyckades Demokraterna vinna en egen knapp majoritet i representanthuset.

Medierna i USA har rapporterat flitigt om en påstådd "blå våg" av demokratiska kandidater som påstods vara på väg att ta över kongressen med hjälp av ökade vänstersympatier bland väljarna. Någon sådan våg är det dock knappast tal om.

Med sin kontroll över representanthuset får det demokratiska partiet dock ökade möjligheter att sabotera för Donald Trump och inleda olika typer av utredningar mot honom. Ledande demokrater har tidigare sagt att de skulle vilja använda en sådan majoritet för att försöka avsätta presidenten.

Samtidigt blir den republikanska delen av nya kongressen mer Trumpvänlig än tidigare, eftersom många interna motståndare till presidenten har röstats bort eller frivilligt hoppat och ersätts av ledamöter som tydligt ansluter sig till Trumps nationalistiska agenda.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

EU betalar domstol för att åtala Assad

Finansierar process vid kontroversiella ICC.. Omstridda domstolen kan anse sig behörig att åtala Syriens statsledning även utan stöd i FN.0 

Danmark tänker förbjuda utländska bidrag till moskébyggen

Regeringen och stödpartiet Dansk Folkeparti jobbar på en ny lag.. "Vi har varit extremt frustrerade när moskébyggen har finansierats från utlandet."0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus