Djingis Khan-staty i centrala London

Publicerad 15 april 2012 kl 10.04

Utrikes.Den mongolske krigaren Djingis Khan har ställts upp som staty i centrala London. Det är i år 850 år sedan som den blivande khanen föddes på den mongolska stäppen och så småningom påbörjade en karriär som erövrare.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den mongolske konstnären Dashi Namdakov som låtit tillverka en skulptur i brons föreställande den nomadiske krigaren. Konstnären föredrar dock att se på honom som i första hand en tänkare istället för en krigare.

– Han är en helig figur i mitt hemland, säger Namdakov enligt BBC.

Enligt galleriet som valt att ställa ut konstverket fångar det "själva essensen av nomadism, vilket därmed innebär att de antika mongolernas kultur förmedlas till betraktarna".

Djingis Khan var på sin tid ansvarig för utrotandet av cirka 11 procent av jordens befolkning. Befolkningsminskningarna ledde till att stora mängder odlad mark blev skog på nytt. Forskare tror att den skog som tillkom som ett indirekt resultat av Djingis Khans härjningar band så mycket som 700 miljoner ton kol och att detta bidrog till global nedkylning. Huruvida även andra massmördare kommer att pryda centrala London i sinom tid är ännu inte känt.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Kasselstrand: Youtube och Bonnier har "förklarat krig" mot yttrandefriheten

Effekten av Bonnierjättens drev mot yttrandefriheten: Demokratiska politiska partier får sina lagliga valfilmer systematiskt borttagna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0