Göteborgs stadshus.

DO: Göteborgs stad diskriminerar svenskar

Publicerad 6 december 2018 kl 07.03

Inrikes. Diskrimineringsombudsmannen, DO, riktar nu kritik mot Göteborgs stad. Kommunens tillämpning av "normkritisk kompentensbaserad rekrytering" innebär nämligen att utomnordiska invandrare kvoteras in på chefsposter.

Gilla artikeln på Facebook

Det började med att en anmälare lämnade uppgifter till DO om att trafikkontoret inom Göteborgs kommun beaktar sökandes etniska tillhörighet vid tillsättning av chefstjänster.

Kvoteringen har skett som ett resultat ett uppdrag från kommunfullmäktige att "kraftigt öka" andelen chefer födda utanför Norden med hjälp av "normkritisk kompentensbaserad rekrytering".

Enligt en handlingsplan från kommunen ska förvaltningarna utbildas i "vad normkritisk kompentensbaserad rekrytering innebär, erbjuda seminarier om normkritiskt tänkande samt att skapa ett lärande genom fokusgrupper och nätverk", skriver DO.

DO konstaterar dock att arbetsgivare enligt diskrimineringslagen inte får diskriminera arbetssökanden på grund av etnisk tillhörighet.

"Att formulera jobbannonser på ett inkluderande sätt och välja flera rekryteringskanaler för att attrahera kompetenta arbetssökande med olika bakgrund är tillåtet. Men att baserat på etnisk tillhörighet ge företräde för eller välja bort en arbetssökande, även vid lika eller likvärdiga meriter, utgör alltså diskriminering enligt DL", skriver DO i sitt beslut.

DO:s bedömning är att kommunens rekryteringsförfarande har inneburit en otillåten form av positiv särbehandling.


Nyheter från förstasidan

Malmöpolisens senaste "knep" för att stoppa brott – högtalare på offentliga platser

Polisen ska i realtid säga till brottslingarna att sluta begå dumheter. "Polisen kan inte vara på alla platser samtidigt men högtalarna möjliggör för oss att vara närvarande på fler platser."0 

Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0