Göteborgs stadshus.

DO: Göteborgs stad diskriminerar svenskar

Publicerad 6 december 2018 kl 07.03

Inrikes. Diskrimineringsombudsmannen, DO, riktar nu kritik mot Göteborgs stad. Kommunens tillämpning av "normkritisk kompentensbaserad rekrytering" innebär nämligen att utomnordiska invandrare kvoteras in på chefsposter.

Gilla artikeln på Facebook

Det började med att en anmälare lämnade uppgifter till DO om att trafikkontoret inom Göteborgs kommun beaktar sökandes etniska tillhörighet vid tillsättning av chefstjänster.

Kvoteringen har skett som ett resultat ett uppdrag från kommunfullmäktige att "kraftigt öka" andelen chefer födda utanför Norden med hjälp av "normkritisk kompentensbaserad rekrytering".

Enligt en handlingsplan från kommunen ska förvaltningarna utbildas i "vad normkritisk kompentensbaserad rekrytering innebär, erbjuda seminarier om normkritiskt tänkande samt att skapa ett lärande genom fokusgrupper och nätverk", skriver DO.

DO konstaterar dock att arbetsgivare enligt diskrimineringslagen inte får diskriminera arbetssökanden på grund av etnisk tillhörighet.

"Att formulera jobbannonser på ett inkluderande sätt och välja flera rekryteringskanaler för att attrahera kompetenta arbetssökande med olika bakgrund är tillåtet. Men att baserat på etnisk tillhörighet ge företräde för eller välja bort en arbetssökande, även vid lika eller likvärdiga meriter, utgör alltså diskriminering enligt DL", skriver DO i sitt beslut.

DO:s bedömning är att kommunens rekryteringsförfarande har inneburit en otillåten form av positiv särbehandling.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus