Fallet Julian Assange

Domslut om Assange häktningsorder väntas nästa vecka

Publicerad 6 februari 2018 kl 18.31

Utrikes. Domslutet gällande häktningsordern mot Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer den 13 februari. Kvarstår arresteringsordern kan han inte lämna Ecuadors ambassad utan risk för att gripas.

Gilla artikeln på Facebook

Julian Assange har begärt att häktningsordern mot honom ska hävas, men flera medier var på tisdagen snabba med att påstå att en brittisk domstol redan idag bestämt att hålla kvar den.

Assange svarade då på Twitter att domstolen bara behandlat den första av fyra punkter i hans ärende. Vinner han på någon av de andra punkterna faller ändå häktningsordern, menar han.

Wikileaksgrundaren anklagar därför en rad etablerade medier för "fake news".

Om arresteringsordern hävs kan Assange troligen riskfritt lämna den ecuadorianska ambassaden i London, där han suttit sedan juni 2012.

Domstolens beslut om häktningsordern kommer den 13 februari, skriver Assange i ett senare inlägg Twitter.

I mitten av januari i år beviljade Ecuador Julian Assange medborgarskap och krävde att han skulle få diplomatstatus för att kunna lämna ambassaden utan att gripas. Men det gick den brittiska regeringen inte med på, utan svarade i stället att Assange ändå borde lämna ambassaden och "möta rättvisan".

Redan i maj 2017 lades den svenska sexbrottsutredningen mot Julian Assange ned, men brittiska myndigheter har trots allt hotat gripa honom för att han tidigare brutit mot villkor om borgen. Assange är dock rädd för att han då kommer utlämnas till USA.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus