Valet i Nederländerna
Geert WIlders, Mark Rutte och Sybrand van Haersma Buma.

Wilders: Rösta på mig om ni vill ta tillbaka ert land

Publicerad 14 mars 2017 kl 17.25
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det är dött lopp mellan Geert Wilders och hans Frihetspartiet (PVV) och det höger­liberala regerings­partiet VVD inför valet imorgon. I senaste mätningen från De Stemming får de båda partierna lika många röster.

Dela artikeln

Valet ser ut att bli en riktig rysare där tre högerpartier gör upp om första, andra och tredje platsen. Krist­demokratiska CDA med partiledaren Sybrand van Haersma Buma går nämligen också starkt inför valdagen och ser ut att hamna på en tredjeplats.

Vänstern har helt städats undan inför valet, istället är allt fokus just nu på Wilders och premiär­minister Mark Rutte (VVD). Igår träffades de två, man mot man, i TV-sänd partiledarduell.

– Jag säger till alla väljare: Om ni ska rösta på onsdag och vill sälja ut vårt land, rösta då på i synnerhet VVD. Om ni inte vill göra det, om ni vill ta tillbaka Nederländerna, se då till att jaga ut dem från makten och sätt mig vid rodret, utbrast Wilders.

Rutte svarade med att håna Wilders för hans twittrande:

– Det är skillnad mellan att twittra från bänken och styra ett land, sade han.

Båda två var överens om att ett samarbete efter valet är uteslutet och beskyllde varandra för att vara opålitliga.

En av de större skandalerna under valrörelsen var när en polis på säkerhets­tjänsten, som ansvarade för Wilders säkerhet, uppgavs ha läckt ut information om säkerhets­rutinerna kring PVV-ledaren till en kriminell organisation. Polismannen har marockansk invandrar­bakgrund och greps förra månaden, skrev bland annat Bloomberg då.

Wilders går till val på att Nederländerna ska lämna EU, gränsen stängs, mer pengar satsas på polis och försvar, alla moskéer i landet stängs och att koranen förbjuds samt att inga muslimer tillåts invandra till landet. Det är en politik som lockar omkring var sjätte väljare.

Större än så är inte de största partierna i Nederländerna. Väljarstödet är numera splittrat på inte mindre än femton olika partier, varav inget har stöd från mer än 20 procent av väljarna. Social­demokratiska PvdA, som sitter i regeringen, lyckas numera endast nå 7-8 procent i mätningarna.

Wilders är heller inte ensam om att ha en tuff retorik i invandrings­frågan. Sedan den invandrings­kritiske högerpolitikern Pim Fortuyn mördades i ett attentat 2002 har samtliga partier tuffat till sin invandrings­politik. Den utvecklingen har fortsatt i takt med att PVV rusat uppåt i opinions­mätningarna.

CDA-ledaren Sybrand van Haersma Buma har bland annat föreslagit att alla grundskole­elever ska börja varje skoldag med att sjunga national­sången i ett tydligt försök att locka nationalistiska röster.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.