Knivmorden på Ikea
Asylboendet som de båda eritreanerna bor på.

Efter knivmorden: Nu ska polisen skydda asylboenden

Publicerad 11 augusti 2015 kl 13.57

Inrikes. Idag stod det klart att de personer som misstänks för gårdagens knivmord på Ikea i Västerås är illegalt invandrade asylsökare från Eritrea. Nu oroar sig polisen för att "mörka krafter" ska utnyttja händelserna – och stärker sitt skydd av asylboendena i Västmanland.

Gilla artikeln på Facebook

Polisens kommenderingschef Per Ågren sade vid presskonferensen att det är viktigt att polisen och samhället i övrigt "skapar trygghetsskapande åtgärder" med anledning av gärningsmännens etniska bakgrund.

– Det är många goda krafter som måste samverka, och givetvis är Ikea och Eriklunds köpcenter inblandade i det här arbetet, sade han.

När han efter presskonferensen pratade med tidningen Expressen varnade han för "mörka krafter":

– En sådan här händelse kan användas av mörka krafter i samhället.

Under polisens presskonferens vid tolvtiden idag framkom att båda de män som anhållits för gårdagens dubbelmord är invandrare från Eritrea som varit bosatta på ett asylboende i Arboga. Polisen har understrukit att man inte har kunnat hitta några politiska motiv till knivmorden.

SVT Nyheter Västmanland har besökt det asylboende i Arboga där den misstänkte 23-åringen bodde tillsammans med sin 35-årige misstänkte kumpan. Polisen ska bland annat ha sökt igenom flera rum i byggnaden och höga stängsel har ställts upp runt lokalen. Vittnen på plats säger till SVT att boendet tidigare drabbats av våldsamheter, som slagsmål i matsalen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0