Krisen i svenska kommuner

Ekonomisk kris i Falu kommun – från 70 miljoner överskott till minus 6 miljoner

Publicerad 4 maj 2019 kl 13.36

Inrikes. Ytterligare en svensk kommun larmar nu om ett mycket svårt ekonomiskt läge. Falu kommuns planerade överskott har blivit ett rejält underskott, uppger SVT Dalarna.

Gilla artikeln på Facebook

Nyligen har Filipstad, Kalix och Vilhelmina varnat för ett allvarligt ekonomiskt läge i kommunerna.

Nu kommer ytterligare ett larm, den här gången från Falu kommun, där ett planerat överskott på 70 miljoner kronor i stället blivit ett minus på sex miljoner. Enligt SVT är situationen för ekonomin rentav "allvarlig".

Bakgrunden till underskottet är kostnader inom socialförvaltningen och barn- och utbildningsnämnden, till exempel för sådant som försörjningsstöd och HVB-hem. Bara Socialförvaltningen varnar för ett underskott på 64 miljoner fram till årsskiftet.

Ekonomichefen Sari Nilsson medger att läget är väldigt tufft.

– Vi är många kommuner som är i samma läge. De intäkter som tidigare har räddat oss mot slutet av året finns inte nu, det är jättetufft, förklarar hon för SVT Nyheter Dalarna.

Enligt Faluns kommunaldirektör Pernilla Wigren kommer kommunen tvingas nedprioritera saker för att kunna klara av sitt kärnuppdrag.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0