EPP:s ultimatum till Orbán: Släpp in Soros kulturmarxistiska universitet igen

Publicerad 7 mars 2019 kl 09.30

Utrikes. Nu ställs tre krav på Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att dennes konservativa parti Fidesz ska få vara kvar i EU-parlamentsgruppen EPP, uppger Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Det är EPP:s toppkandidat till ordförandeposten i EU-kommissionen, den tyske kristdemokraten Manfred Weber, som nu ställer ultimatum till Ungerns Viktor Orbán.

Orbáns parti har hotats av uteslutning ur EU-gruppen EPP.

Detta bland annat efter anklagelser om "antisemitiska undertoner" i kampanjplakat mot vänstermiljardären George Soros och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

I Sverige har Moderaterna och Kristdemokraterna ställt sig bakom uteslutningen.

Den ungerske ledaren har avfärdat anklagelserna som befängda, dels eftersom han är nära vän med Israel, dels för att han stoppat antisemitismen i Ungern, medan däremot Västeuropa, enligt Orbán, har importerat antisemitism genom sin massinvandring.

Den 20 mars kommer EPP rösta om Fidesz ska få vara kvar i gruppen.

Det Manfred Weber nu kräver är en ursäkt till alla EPP-partier, att Ungerns EU-kritiska kampanjer permanent stoppas samt att Ungern "förnyar statligt stöd till Centraleuropeiska universitetet att stanna i Budskapet", skriver Reuters.

Centraleuropeiska universitetet, CEU, är ett kulturmarxistiskt universitet som grundades av George Soros och som genom nya regler tvingades ut ur Ungern förra året. Den nya lagen innebär att utländska universitet måste ha en filial i hemlandet, annars får de inte verka i Ungern. Viktor Orbáns regering ser universitetet som en fientlig utländsk aktör med syfte att försöka påverka den ungerska politiken. Soros har av Ungern upprepade gånger anklagats för att försöka fylla landet med invandrare. Han bestrider anklagelserna.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus