EU förbjuder ämnen som stör människans fortplantningsförmåga

Publicerad 23 januari 2019 kl 09.42

Inrikes. Fyra mjukgörande ämnen, ftalater, kommer att förbjudas i varor från och med den 8 juli 2020. Ämnena kan påverka människors hälsa – bland annat fortplantningsförmågan.

Gilla artikeln på Facebook

Det är EU-kommissionen som har beslutat om den nya begräns­ningen för de fyra ftalaterna DEHP, DBP, BBP och DIBP.. Ämnena som förbjuds används som mjukgörare i plast, framför allt PVC-plast.

Svenska studier har tidigare visat att ftalater har lett till att pojkar feminiseras. Ämnena används bland annat som mjukgörare i PVC-plast men också i en lång rad andra vanliga konsumtionsprodukter, vilket innebär att alla är exponerade hela tiden. 

Det nya förbudet innebär att mjukgjorda delar i varor inte får innehålla de fyra ämnena om halten är högre än 0,1 viktprocent. Gränsvärdet gäller både som enskilt ämne och för summan av alla de fyra ftalaterna. 

Det vanligaste ämnet i gruppen är DEHP, som kan påverka balansen av vissa hormoner i kroppen och skada fortplantningsförmågan.

Sedan tidigare finns ett förbud mot tre av ftalaterna i leksaker och barnavårdsprodukter. Det förbudet utökas i och med EU-kommissionens beslut till att också omfatta ftalaten DIBP.

Det finns några undantag från det nya förbudet. Varor som enbart används inom industrin eller utomhus är undantagna, under förutsättning att inget mjukgjort material kommer i kontakt med slemhinnor eller långvarig kontakt med hud. Ett annat undantag gäller för mätinstrument.

 


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus