EU förbjuder ämnen som stör människans fortplantningsförmåga

Publicerad 23 januari 2019 kl 09.42

Inrikes. Fyra mjukgörande ämnen, ftalater, kommer att förbjudas i varor från och med den 8 juli 2020. Ämnena kan påverka människors hälsa – bland annat fortplantningsförmågan.

Gilla artikeln på Facebook

Det är EU-kommissionen som har beslutat om den nya begräns­ningen för de fyra ftalaterna DEHP, DBP, BBP och DIBP.. Ämnena som förbjuds används som mjukgörare i plast, framför allt PVC-plast.

Svenska studier har tidigare visat att ftalater har lett till att pojkar feminiseras. Ämnena används bland annat som mjukgörare i PVC-plast men också i en lång rad andra vanliga konsumtionsprodukter, vilket innebär att alla är exponerade hela tiden. 

Det nya förbudet innebär att mjukgjorda delar i varor inte får innehålla de fyra ämnena om halten är högre än 0,1 viktprocent. Gränsvärdet gäller både som enskilt ämne och för summan av alla de fyra ftalaterna. 

Det vanligaste ämnet i gruppen är DEHP, som kan påverka balansen av vissa hormoner i kroppen och skada fortplantningsförmågan.

Sedan tidigare finns ett förbud mot tre av ftalaterna i leksaker och barnavårdsprodukter. Det förbudet utökas i och med EU-kommissionens beslut till att också omfatta ftalaten DIBP.

Det finns några undantag från det nya förbudet. Varor som enbart används inom industrin eller utomhus är undantagna, under förutsättning att inget mjukgjort material kommer i kontakt med slemhinnor eller långvarig kontakt med hud. Ett annat undantag gäller för mätinstrument.

 


Nyheter från förstasidan

50 personer i slagsmål i Upplands Väsby – polisen utsattes för stenkastning

Stöket fortsatte från eftermiddag till kväll. Personer misshandlades med tillhyggen och på kvällens greps flera förövare för våldsamt upplopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Mer från Inrikes

Elin Krantz mördare vill åka hem – känner sig "kränkt" i Sverige

Regeringen har avslagit begäran.. Men den brutale mördaren har ändå snart avtjänat två tredjedelar av sitt straff. 0 

Kristersson efter ungerska kritiken: Sparka Orban ur EPP

Moderatledaren anklagar systerpartiet för rasism.. "Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt."0 

Äldre par bestulna på tusentals kronor: "Talade inte svenska"

Fräck stöld i Kristinehamn på fredagen.. Främmande personer såg att det äldre paret tog ut pengar, och följde efter dem.0 

Sidor

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus