Krisen i Eurozonen
Greklands premiärminister Alexis Tsipras, flankerad av sin finansminister Euclid Tsakalotos, förhandlar med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande.

Eurogruppen kräver grekiska reformer innan man förhandlar om fler lån

Publicerad 12 juli 2015 kl 21.03

Valuta. Börja lagstifta om de föreslagna reformerna innan ni kräver mer pengar – det blev beskedet till den grekiska vänsterregeringen vid eurogruppens möte idag.

Dela artikeln

Det skuldtyngda landet har nu fram tills på onsdag på sig att genom lagstiftning i parlamentet förverkliga sex omfattande reformer om man vill undvika konkurs. Reformerna handlar bland annat om skattehöjningar och sänkta pensioner för att minska det grekiska budgetunderskottet, rapporterar Reuters.

Innan dess blir det alltså inte aktuellt med några fler lån – inte ens ett mindre lån för att hålla Grekland över ytan fram till nästa helg, något som grekerna hoppats på. Framförallt är det den tyska förbundskanslern Angela Merkel som motsätter sig att ge Grekland mer pengar, inte minst eftersom det i stor utsträckning är hennes väljare som motvilligt förväntas betala.

– Den viktigaste valutan av alla har gått förlorad och det är tilliten, sade hon, syftandes på den grekiska vänsterregeringens nyckfulla beteende under förhandlingarna.

– Det betyder att vi kommer ha tuffa diskussioner men det kommer inte till något pris bli ett avtal, fortsatte hon.

Om Grekland genomför de reformer som krävs av dem så ska det tyska parlamentet på torsdag ta ställning till om man vill bevilja Merkel och finansminister Wolfgang Schäuble fullmakt att förhandla om fler nödlån. Därefter blir det nya förhandlingar lagom till nästa helg.

Från tyskt håll har det även lyfts fram ett förslag om ett temporärt utträde ur valutaunionen för Grekland – ett förslag som fått stöd från flera andra euroländer. Den franske presidenten François Hollande, som betraktas som en av grekernas få allierade i unionen, motsätter sig däremot den idén.

– Det finns inget som heter temporär Grexit, det finns bara ett Grexit eller inget Grexit. Det finns ett Grekland i eurozonen och det finns ett Grekland utanför eurozonen. Men i sådana fall drar sig Europa tillbaka och utvecklas inte längre och det vill inte jag, sade han.

I Grekland är många upprörda över det som händer i Bryssel och förstår inte varför de övriga euroländerna inte ger dem de skattemiljarder som de kräver.

– Det som står på spel här är ett försök att förnedra Grekland och grekerna och att störta Tsipras regering, sade EU-parlamentarikern Dimitrios Papadimoulis från vänsterpartiet Syriza.

Även bland folket i Grekland anser man att det är tyskarnas fel att landet dragit på sig skulder som man inte kan betala.

– Det enda som jag bryr mig om är att inte bli förnedrad av Schäuble och resten av dem, säger den 44-årige greken Panagiotis Trikokglou till Reuters.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Dags att åka hem" – reaktionerna efter afghankaoset i Paris

Hundratals i kravaller på gatorna. "Vårt land har blivit världens dörrmatta", konstaterar politiker nu.0 

Ekonominyheter

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.