Större delen av Campi Flegrei ligger under havsytan.

Europa hotas av supervulkan

Publicerad 5 januari 2017 kl 09.21
Av Mattias Albinsson

Samhälle. Supervulkanen Campi Flegrei i Italien kan vara mer farlig än man tidigare trott. Det skriver en grupp forskare i en artikel publicerad i Nature.

Dela artikeln

Senast Campi Flegrei hade ett utbrott var år 1538, vilket var ett relativt sett ganska litet utbrott, skriver National Geographic. Sitt största utbrott hade vulkanen för 200.000 år sedan då den spydde ur sig så pass mycket vulkanisk aska att solen förmörkades och jorden drabbades av en kraftig vulkanvinter. Ett utbrott från vulkanen för 40.000 år sedan kan, enligt vissa forskare, ha bidragit till att neandertal­människan dog ut.

Sedan utbrottet för knappt 500 år sedan har Campi Flegrei slumrat. Idag ligger mångmiljon­staden Neapel med sina många förorter vid och runt vulkanen. Sammanlagt bor runt 4,4 miljoner invånare i dess närhet. På andra sidan staden tornar den ännu aktiva stratovulkanen Vesuvius, som hade sitt senaste utbrott 1944, upp sig.

Forskare har de senaste åren borrat sig ned i marken runt Campi Flegrei för att försöka förstå sig på vulkanen. Det arbetet försvåras av att magman i den består av sura bergarter som är rik på kisel, vilken i motsats till exempelvis basiska bergarter har en högre viskositet när den svalnar. Det gör att vatten lättare fångas av magman vilket leder till mer explosiva utbrott. Vulkaner där magman har lägre viskositet, alltså är tunnare och mer lättflytande, är lättare att förutspå eftersom de inte kan fånga in vatten på samma sätt. Vulkanerna på Hawaii är exempel på sådana vulkaner.

Campi Flegrei ligger till större delen under havsytan och det är alltså den svårbedömda interaktionen mellan den heta magman som tränger upp från jordens innandöme och det vatten som sipprar ned i vulkanen som forskarna fruktar mest av allt.

En forskargrupp beståendes av åtta geologer, geofysiker, geokemister och vulkanologer publicerade under julhelgen en artikel där de oroar sig över att Campi Flegrei närmar sig ett kritiskt stadium. När det stadiet nåtts släpper vulkanen ifrån sig stora mängder vattenrika magmagaser som kan leda till att jordskorpan över vulkanen bryts sönder.

Enligt en artikel i Daily Mail som publicerades för sex år sedan skulle ett flertal mindre utbrott kunna leda till att det över sex kilometer breda golv som skiljer Campi Flegreis mindre magma­reservoar från en betydligt större kollapsar.

Det våldsamma utbrott som följer därefter skulle inte bara innebära miljoner italienares död, det skulle dessutom ge världen en vulkanvinter. Missväxt, svält, social oro och hunger­kravaller skulle drabba Europa. Sådana vintrar har tidigare drabbat världen. Så sent som i början av 90-talet kyldes jorden ned efter ett utbrott på Filippinerna, även om det var i en betydligt mer blygsam skala.

Forskargruppens artikel har lett till att den italienska regeringen klassificerat om Campi Flegrei från tidigare grön- till gullistad. Det innebär att vulkanen ska övervakas och framöver mer regelbundet kommer studeras av forskare. De åtta forskarna är emellertid noga med att påpeka att det är mycket möjligt att inget alls kommer hända med Campi Flegrei under vår livstid, bara att det finns anledning att vara på sin vakt.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

USA: Ingen riksrätt för rekordinvandring

Ansvarig minister går fri. Demokraterna i senaten stoppar åtalet mot Alejandro.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.