EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

EU:s besked till Polen: Ta emot muslimer – annars tvingar vi er

Publicerad 11 januari 2018 kl 11.19

Utrikes. Länder som Ungern och Polen ska inte kunna välja vilka typer av asylsökare de vill ta emot. Det säger nu EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, rapporterar Europaportalen. Alla EU-länder, utan undantag, måste ta emot "färgade, muslimer och homosexuella".

Gilla artikeln på Facebook

I december meddelade Polens styrande parti Lag och rättvisa (PIS) att man inte kommer acceptera muslimska asylsökare till sitt land, oavsett med EU säger eller gör.

– Vi vill inte ta emot muslimska invandrare eftersom vi värnar polackernas säkerhet, sade PIS taleskvinna Beata Mazure, enligt Reuters.

Även Ungern har vägrat ta emot de asylsökare som EU försökt tvinga på dem.

Nu kommer svaret från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Ta emot muslimer, annars tvingar vi er.

– Vi är i samtal med Ungern och Polen. Jag accepterar inte att man säger att vi inte tar emot färgade, muslimer eller homosexuella på vårt territorium. Det är en kraftig överträdelse mot de europeiska grundvärderingarna, sade han i veckan enligt Europaportalen.

Samtidigt upprepade han hållningen att frågan om EU:s asylmottagande ska avgöras genom majoritetsbeslut om medlemsstaterna inte kommer överens. Detta innebär att regelverket i EU om att ta emot omfördelade asylsökare, blir tvingande.


Nyheter från förstasidan

Skrällen: "Hollands Donald Trump" blir störst i nederländska regionvalet

Det nybildade partiet går från noll till hundra på drygt två år. "Vi står mitt i resterna av det som en gång var den största och vackraste civilisationen som världen någonsin känt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus