Expo får 33 kronor av staten för varje tidnings­exemplar

Publicerad 1 mars 2013 kl 14.37

Inrikes.400 000 kronor för en upplaga om 3000 exemplar fyra gånger per år, eller 33 kronor för varje tryckt tidningsexemplar. Så mycket pengar delar Kulturrådet ut till tidningen Expo i ekonomiskt stöd för 2013.

Gilla artikeln på Facebook

75 kronor kostar ett lösnummer av tidningen Expo utgiven av stiftelsen med samma namn. Då skjuter ändå statliga Kulturrådet till 33 kronor för varje exemplar av tidningen som stiftelsen ger ut. Under 2013 betalar Kulturrådet ut sammanlagt 400 000 kronor i bidrag till tidningen, varav 300 000 redan hunnit betalas ut trots att årets första exemplar av tidningen ännu inte ens har publicerats.

"Expo får stöd för att den bedöms hålla en hög kvalitet och bidra till en kulturellt värdefull mångfald i utbudet av tidskrifter", uppger Helene Oljons, pressansvarig för Kulturrådet i ett mail till Fria Tider.

Men intresset bland allmänheten för denna kulturella mångfald tycks svalt. Av tidningens upplaga på 3000 går majoriteten av de 2700 abonnerade exemplaren till offentliga institutioner såsom skolor, bibliotek och myndigheter. Endast 300 exemplar finns tillgängliga som lösnummer för den intresserade köparen. Den svenska staten står därmed i princip både som finansiär till och köpare av Expo, en tidning med ett mycket kontroversiellt innehåll och med en huvudman som av många anses fungera som en politisk underrättelsetjänst.

I början av året kunde Fria Tider avslöja att ordföranden i Kulturrådets styrelse, Kerstin Brunnberg, även är styrelseledamot i Expo. När TT dagen efter frågade Brunnberg om hennes dubbla roller sade hon att hon kan tänka sig att lämna Expos styrelse.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Kasselstrand till vänstern: "Ingen är så hjärntvättad som ni – ni är Soros lakejer"

AFS-ledaren skrädde inte orden när Malmövänstern försökte skräna sönder hans tal. "Vi lever just nu i en brytningstid där det gamla unkna etablissemanget och deras bandhundar kastas på historiens soptipp i land efter land."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus