Extraval föreslås i april – för 346 miljoner kronor

Publicerad 10 januari 2019 kl 17.19

Inrikes. Valmyndigheten har i dag meddelat talmannen att kortast möjliga förberedelsetid för att kunna genomföra ett extra riksdagsval i Sverige är två och en halv månad efter att en eventuell fjärde statsministeromröstning sker.

Gilla artikeln på Facebook

Valmyndigheten rekommenderar idag att ett extra val till riksdagen genomförs söndagen den 7 april.

"Det finns flera tidskritiska moment i valkedjan, inte minst utlandsröstningen, som gör att Valmyndigheten bedömer att det inte går att genomföra ett extra val tidigare än så. Från aviserad statsministeromröstning till valdag är det 10,5 veckor, vilket kommer att innebära en mycket stor press på samtliga inblandade aktörer", skriver man i ett pressmeddelande.

Samtidigt bedömer Valmyndigheten att det finns "stora risker" med att röstning till extra val och Europaparlamentsval pågår samtidigt.

"Brevröstning till Europarlamentsvalet startar den 11 april. Om ett extra val till riksdagen skulle äga rum senare än den 7 april ser Valmyndigheten en stor risk för att röster i de båda valen blandas ihop eller att röster underkänns på grund av att de tolkas som två förtidsröster från samma väljare", påpekar myndigheten.

Kostnaderna för ett extra val beräknas bli lägre än vid ett ordinarie val. Enligt myndigheten beror det bland annat på att det enbart handlar om ett riksdagsval, och därmed färre antal valsedlar och röster att hantera.

Summan beräknas uppgå till 346 miljoner kronor.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus