Få nyanlända i jobb efter miljardsatsning

Publicerad 22 maj 2018 kl 11.06

Inrikes. Över 60 procent av deltagarna i förberedande utbildningar för nyanlända är inskrivna vid Arbetsförmedlingen efter fyra år och knappt var fjärde har någon form av anställning. Bland de 40 procent som inte längre var inskrivna har knappt var tredje fått ett jobb. Det visar en ny granskning från Riksrevisionen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Riksrevisionen är förberedande och orienterande utbildning den vanligaste insatsen inom Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag.

Under 2017 deltog drygt 42.000 nyanlända invandrare i insatsen, till en kostnad av 1,6 miljarder kronor.

Nu har Riksrevisionen följt upp hur det gått för dem som deltog i insatsen under 2011, uppger man i ett pressmeddelande.

Mer än 60 procent av deltagarna i förberedande utbildningar för nyanlända invandrare är inskrivna vid Arbetsförmedlingen efter fyra år. Bland dem har 22 procent någon typ av anställning.

Knappt 40 procent av deltagarna var inte längre inskrivna hos Arbetsförmedlingen efter fyra år och bland dessa har knappt var tredje fått ett jobb. Det var många som varken arbetade eller deltog i arbetsmarknadsinsatser, och alltså helt lämnat arbetskraften.

"Kvinnor och personer med kortare utbildning är överrepresenterade bland dem som lämnat arbetskraften", skriver Riksrevisionen.

– Såväl ur ett samhällsekonomiskt som ur ett jämställdhetsperspektiv är det viktigt att så många som möjligt deltar i arbetskraften. Det är uppenbart att vi behöver bättre kunskaper om varför så många varken arbetar eller är inskrivna på Arbetsförmedlingen, säger riksrevisor Stefan Lundgren i ett uttalande.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus