För en veckan sedan var Lööf "stolt" när Eskil Erlandsson listades som "talesperson"

Publicerad 12 mars 2019 kl 11.15

Inrikes. Hård kritik i sociala medier riktas nu mot Centerpartiet sedan det framkommit att Annie Lööf bara ett par dagar innan avslöjandet om Eskil Erlandssons "tafsande" ska ha presenterat honom bland talespersoner och som vice ordförande i EU-nämnden.

Gilla artikeln på Facebook

© Skärmdump

Så här presenterades Eskil Erlandsson på Centerpartiets hemsida ett par dagar innan avslöjandet.

I Mats Knutsons intervjuserie i SVT med riksdagspartiernas partiledare hävdar Annie Lööf att Centerpartiets partiledning sedan i november försökt förmå Eskil Erlandsson att lämna sin riksdagsplats.

– Vi agerade omedelbart. Det här började i höstas då Moderaterna tog kontakt med oss och redogjorde för oacceptabla beteenden av Eskil Erlandsson, säger Annie Lööf i programmet och menar att Centerpartiets gruppledare redan några dagar senare uppmanade Eskil Erlandsson att avgå.

Vidare menar hon att partiet agerat "resolut" i frågan.

– Vi har uppmanat Eskil Erlandsson att avgå sedan i november månad. Jag tycker att det är synd att han inte lyssnade in det och valde att avgå i höstas. Nu är det så och att han valde att avgå i förra veckan, säger Annie Lööf till Mats Knutson.

Detta rimmar inte helt väl med vad Centerpartiet själva publicerade på sin hemsida tisdagen den 5 mars, ett par dagar innan avslöjandet om att han ska ha "tafsat" på kvinnliga M-riksdagsledamöter.

Då presenterade nämligen Centerpartiets partistyrelse politiska talespersoner för olika områden för mandatperioden. I listan på sidan finns bland andra Eskil Erlandsson som vice ordförande i EU-nämnden.

– Jag är stolt över att kunna presentera Centerpartiets nya talespersoner för kommande mandatperiod. Det är en bra blandning av ledamöter från hela landet som med sina kunskaper och erfarenheter kan bredda partiets arbete, sade Annie Lööf i samband med presentationen.

I sociala medier kritiseras nu detta av en mängd personer.

"Så Annie Lööf har velat att Eskil Erlandsson ska avgå sen i höstas säger hon. Varför C då ville få honom bekräftad som vice ordförande i EU-nämnden den 5 mars framstår då iofs som ett litet mysterium", skriver till exempel moderaten Richard Herrey på Twitter.

Annie Lööf har inte velat kommentera de nya uppgifterna, framgår i Expressen. Tidningen skriver att Centerpartiet förra tisdagen skickade ut ett pressmeddelande om att Eskil Erlandsson "fortsatt var förste vice ordförande i riksdagens EU-nämnd". Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson menar att man inte kan tvinga bort någon ur varken riksdagen eller dess utskott. Han svarar dock inte på varför partiet inte uteslöt Erlandsson.

Enligt riksdagens hemsida har Erlandssons uppdrag i EU-nämnden dragits in idag den 12 mars. Där anges han ha blivit tillsatt som förste vice ordförande EU-nämnden den 1 mars.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus