Färre svenskar röker – men fler snusar

Publicerad 12 december 2018 kl 14.06

Hälsa. Andelen svenskar som röker varje dag har mer än halverats sedan slutet av 1980-talet. Samtidigt har andelen som snusar dagligen ökat – framför allt bland kvinnor.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en statistiksammanställning från OECD har andelen av befolkningen i OECD-länderna som röker dagligen minskat från i genomsnitt 26 till 18 procent sedan tiden kring millennieskiftet.

Störst minskning under denna period återfinns i Norge, där andelen som röker dagligen har minskat från 32 till 12 procent. Bland de länder som undersökts utgör Österrike och Indonesien undantag. I Österrike är andelen som röker dagligen oförändrad i tidsjämförelsen, medan andelen dagligrökare istället har ökat från 31 till 40 procent i Indonesien.

I Europa är andelen dagligrökare högst i Turkiet, Grekland och Österrike, medan Island, Sverige och Norge har lägst andel som röker dagligen. 

Bilden av tobaksanvändningen i Sverige blir dock en annan när man inte enbart beaktar andelen som röker varje dag utan dessutom inkluderar andelen som snusar dagligen. Då är andelen dagliga tobaksanvändare i Sverige dubbelt så hög som när enbart rökning inkluderas, enligt SCB.

År 2016–17 uppgav 11 procent av den svenska befolkningen 16–84 år att de röker dagligen. Det är en minskning sedan slutet av 1980-talet, då motsvarande andel var 27 procent. Minskningen har skett i en förhållandevis jämn takt år för år.

Andelen som snusar dagligen har istället ökat i Sverige under samma tidsperiod, från 9 till 13 procent. Andelen dagliga tobaksanvändare, det vill säga de som röker och/eller snusar varje dag, har sammantaget minskat i Sverige, från 34 till 23 procent sedan slutet av 1980-talet. Det innebär att ungefär 1,8 miljoner personer i Sverige röker och/eller snusar varje dag.

I såväl Sverige som Norge är det vanligare att män snusar än att kvinnor gör det. I Sverige snusar 22 procent av männen varje dag, jämfört med 5 procent av kvinnorna. I slutet av 1980-talet snusade 17 procent av männen och knappt 1 procent av kvinnorna. 


Nyheter från förstasidan

Kraftig explosion vid trafikskola i Malmö

Vittne: "Entrén är bortsprängd." Många larm om kraftiga detonationen strax före midnatt.0 

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Hälsa

Låg kondition knyts till sämre impulskontroll och minne

Svenska kontorsarbetare i ny studie.. "En mycket hög andel av befolkningen ligger under dessa nivåer."0 

Kraftigt minskad fysisk aktivitet bland unga

Forskare slår larm: "Det här är bekymmersamma resultat.". Internetanvändandet på mobil och läsplattor tros ligga bakom.0 

Spädbarnsmammor röker allt mindre

Stor minskning sedan år 1999.. Flest rökande mammor i Södermanland, Blekinge och Skåne.0 

Sidor

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0