Förslaget: Valhemlighet införs i januari 2019

Publicerad 29 augusti 2018 kl 17.09

Inrikes. Efter hård kritik från EU föreslår regeringen nu ändringar i vallagen. Enligt en proposition ska valsedlar förvaras på en "avskärmad" plats i vallokalen så att det går att plocka på sig sedlar utan att alla kan se vilket parti man ska rösta på.

Gilla artikeln på Facebook

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019 och innebär bland annat att det ska införas ett krav på att platsen där valsedlarna läggs ut ska vara avskärmad.

"Ingen väljare ska uppleva en risk för att röja sin valhemlighet när den tar valsedlar från valsedelstället" skriver regeringen.

I dag finns det inga krav på att platserna där väljare tar valsedlar inför att man ska rösta i vallokalerna ska skyddas från insyn. Istället står sedlarna ofta helt öppet.

Det unikt svenska systemet med valsedlar som väljaren måste plocka åt sig inför allmän beskådan har tidigare väckt hård internationell kritik.

Kritiken har bland annat kommit från EU-kommissionen och i EU-parlamentet har den danske ledamoten Morten Messerschmidt konstaterat att Sverige inte är en demokrati eftersom det saknas valhemlighet i landet.

Tidigare svenska utredningar har dock kommit fram till att det inte finns någon anledning att ändra systemet och att valhemligheten uppfylls trots den allmänna insynen vid valsedlarna.

Regeringen föreslår nu även ökade möjligheter att personrösta. Förslaget innebär att väljare också ska kunna personrösta på blanka och partimarkerade valsedlar. I nuläget kan väljare bara rösta på anmälda kandidater på namnvalsedlar.


Nyheter från förstasidan

Jean-Claude Juncker: "Dessa dumma nationalister som älskar sina länder"

Hävdar att EU är en "fredsgud". "Dessa populister, nationalister, dumma nationalister, är kära i sina egna länder och gillar inte andra."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Sidor

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0