Förtidsröstat? Så kan du ångra dig idag

Publicerad 9 september 2018 kl 12.38

Inrikes. Har du redan röstat men vill ångra din röst? Då går du till din vanliga vallokal i dag och röstar igen som vanligt.

Gilla artikeln på Facebook

Flera tusen personer ångrar på detta sätt sina röster varje valår.

År 2010 förtidsröstade 2,4 miljoner svenskar, varav 5.290 ändrade sina röster på valdagen.

Den som vill rösta på nytt behöver inte visa något röstkort, utan man röstar som vanligt. När man röstat två gånger makuleras förtidsrösten automatiskt.

För att ångerrösta, som det kallas, räcker det med att gå till sin vallokal på valdagen och rösta som vanligt.

Om du går till vallokalen och ångerröstar får du tillbaka din förtidsröst om den hunnit distribueras till vallokalen. Röstmottagarna markerar i röstlängden med ett "/" över det "P" som redan stod där om de har hunnit granska din förtidsröst.

De förtidsröster som inte hinner fram till vallokalen på valdagen granskas istället av valnämnden vid valnämndens preliminära rösträkning på onsdagen efter valdagen. Där finns röstlängden från din vallokal. Om det då är markerat i röstlängden att du har röstat i vallokalen på valdagen kommer din förtidsröst att underkännas.

Om förtidsrösten kommit till vallokalen efter det att väljaren ångerröstat blir förtidsrösten inte nedstoppad i valurnan. Förtidsrösten underkänns och kommer att läggas i ett så kallat omslag som försluts.

Det är dock bara förtidsröster som går att ångra – har du redan röstat som vanligt i vallokalen så har du ingen möjlighet att ångra dig.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus