Anders Behring Breivik

Fem år sedan terrordåden i Norge

Publicerad 22 juli 2016 kl 20.27
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det är idag fem år sedan terrordåden i Oslo och på Utøya i Norge då 77 människor mördades av den högerextreme terroristen Anders Behring Breivik.

Gilla artikeln på Facebook

Breivik detonerade klockan 15:25 den 22 juli 2011 en kraftig bomb i regerings­kvartalet i Oslo. Åtta människor dödades och över 200 skadades.

Därefter tog sig Breivik vidare till läger­ön Utøya nord­väst om huvud­staden där han genom­förde en massaker under ett sommar­läger anordnat av norska Social­demokraternas ungdoms­förbund AUF. 69 människor, de flesta tonårs­ungdomar, sköts ihjäl och ett hundratal skadades. Massakern på ön inleddes knappt två timmar efter dådet i Oslo.

Breivik släpptes ombord på färjan som går till ön efter att han med falsk legitimation identifierat sig som polis. Han påstod att han skulle ut till Utøya för en rutin­kontroll med anledning av händelserna i Oslo. Väl på plats ute på ön påkallade han folks uppmärk­samhet innan han tog fram två vapen och inledde massakern.

Flera ungdomar på ön flydde ut i vattnet och försökte simma ifrån den 32-årige terroristen. På en närbelägen camping gav sig flera campare, med fara för sina egna liv, ut i båtar för att rädda ungdomarna. En timme efter att massakern inletts greps Breivik av en insatsstyrka från polisen.

Vy över Oslo en halvtimme efter att bomben briserat. Foto: N. Andersen

Sommaren 2012 dömdes Anders Behring Breivik till 21 års fängelse, med en minimitid på 10 år, samt förvaring. Det innebär att han med stor sannolikhet kommer få stanna i fängelse även efter att ha suttit av det tidsbestämda straffet.

Motivet till Breiviks terrordåd står delvis att finna i hans drygt 1.500 sidor långa kompendium 2083 – A European Declaration of Independence. Av det framgår att Breivik ser sig själv som en slags korsriddare som slåss mot islam. Han talar sig även varm för sionism och ser det judiska folket som en naturlig bundsförvant i en så kallad judeokristen antimuslimsk koalition.

I "kampen" mot islam ansåg han att den norska regeringen och norska Socialdemokraternas ungdomsförbund var legitima måltavlor. I sitt manifest kallar han dem "kategori A och B-förrädare".

Vapnen för att genomföra massakern köpte Breivik i september 2010. För myndigheterna uppgav han att han skulle ha vapnen för jakt.

"På ansökningsformuläret skrev jag: 'rådjursjakt'. Det hade varit frestande att skriva sanningen; 'avrättande av marxistiska/kultur­marxistiska kategori A och B-förrädare' bara för att se deras reaktion :P", skrev Breivik i en dagbok som finns med i hans manifest.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Inrikes

Rättsväsendet nobbade Expos utbildning om "högerextremism"

Källa till Samhällsnytt kallar satsningen för ett "fiasko".. "De tar fram en utbildning för rättsväsendet, men ingen vill gå den trots att den är gratis."0 

Kristersson är chockad: Sverige har just nu en skjutning om dagen

Moderatledaren är "helt bestört" över samhällsutvecklingen i landet.. Menar att folket kommer förlora tilltron till statens förmåga att klara den mest grundläggande uppgiften: att säkra människors trygghet.0 

SVT varnade för rosors "klimatpåverkan" – på alla hjärtans dag

Sociala medier-kritik mot den statliga tv-kanalens fokus.. "SVT tycker att du ska drabbas av svår klimatångest om du ger en blomma till din kära."0 

Sidor

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus