Feminister mobiliserar inför EU-valet: Ska stoppa nationalister

Publicerad 3 december 2018 kl 16.34

Utrikes. EU:s så kallade feminister kraftsamlar nu inför Europaparlamentsvalet nästa år. Deras mål är att stoppa nationalismens framfart i Europa, uppger Europaportalen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i fredags som feminister från olika EU-länder möttes för att ena sig inför det kommande Europaparlamentsvalet i maj.

Målet är att bekämpa de nationalistiska partier som nu blir allt starkare.

På plats fanns bland andra Feministiskt initiativs avgående partiledare Gudrun Schyman. Hon menar att det är upp till Europas feminister att stoppa nationalisterna.

– Det kommer behövas kraftsamling mot de nationalistiska krafterna, det är skarpt läge. Vi behöver få in så många feminister som möjligt, säger hon till Europaportalen.

Tillsammans ska man nu skapa ett feministiskt nätverk kallat Feminists United Network Europe, eller FUN Europe. Man tänker också gå fram med en gemensam valplattform inför EU-valet samt bilda en egen feministgrupp i Europaparlamentet, om det går.

Enligt Gudrun Schyman ska man sikta på att ha listor i sju medlemsländer samt få in minst 20 företrädare i Europaparlamentet, vilket skulle göra det möjligt att starta den feministiska gruppen.

Att det gick så dåligt för Fi i det svenska riksdagsvalet är inget som oroar Schyman. Hon menar att många röstade på andra partier för att stoppa SD, och att det blir lättare i EU-valet.

Feministiskt initiativ fick 5,5 procent i det förra EU-valet.

"Vi feminister är det tydligaste motståndet mot den ökande högerextremismen och nationalismen i Europa. Dessa grupper utgör ett hot mot vår demokrati, de tror inte på allas lika värde. De vill stänga EU:s gränser, inte hjälpa migranter och minoriteter samt hotar HBTQ-personers och kvinnors rättigheter. Vi feminister och anti-rasister måste organisera oss mot dessa odemokratiska krafter och stå upp för och skydda vår demokrati och alla människors lika värde och rättigheter!", skriver Fi:s EU-parlamentariker Soraya Post på Instagram.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus