Tiggeriet

Fi: Rasistiskt kalla tiggare för tiggare

Publicerad 7 april 2015 kl 16.06

Inrikes. Svenska medier bidrar till att sprida rasism mot tiggande romer genom att kalla dem för "tiggare" och "EU-migranter". Det hävdar toppföreträdare för Feministiskt initiativ, Fi, i en debattartikel i SVT Opinion.

Gilla artikeln på Facebook

© Frankie Fouganthin

Soraya Post (Fi).

Artikeln, som bland annat har undertecknats av EU-parlamentarikern Soraya Post och partiets talesman i barnrättsfrågor Katerin Mendez (Fi), tar upp ett reportage om tiggande romer i Aftonbladet som hade rubriken "Tiggarna".

"Vid upprepade tillfällen hävdades i reportaget att dessa människor är i Sverige för att tigga. Tyvärr är det inte bara Aftonbladet som påstår detta eller använder sig av epitetet 'tiggare'", skriver debattörerna.

Genom att kalla de tiggande romerna för just tiggare befäster Aftonbladet och andra medier "rasistiska fördomar" som borde ha blivit "förpassade till historiens skräphög", enligt debattartikeln.

Samma sak gäller ordet "EU-migrant", som enligt Fi-topparna myntades av den före detta franske presidenten Sarkozy för att skilja ut romer från andra EU-medborgare.

"Det är ett dystert faktum att antiziganistiska myter tagit fart i ny tappning och att svensk medier stödjer detta", skriver debattörerna.


Nyheter från förstasidan

Charlie Weimers (SD) i SVT: Det är Liberalernas politik som har gjort Europa otryggt

Frustrerad SD-kandidat fick inget svar från Karin Karlsbro (L). "Det hade varit jättebra om Liberalerna hade förhållit sig till verkligheten och sett att deras egen politik lett till ett mindre öppet och mindre tryggt Europa."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus