Tiggeriet

Fi: Rasistiskt kalla tiggare för tiggare

Publicerad 7 april 2015 kl 16.06

Inrikes. Svenska medier bidrar till att sprida rasism mot tiggande romer genom att kalla dem för "tiggare" och "EU-migranter". Det hävdar toppföreträdare för Feministiskt initiativ, Fi, i en debattartikel i SVT Opinion.

Gilla artikeln på Facebook

© Frankie Fouganthin

Soraya Post (Fi).

Artikeln, som bland annat har undertecknats av EU-parlamentarikern Soraya Post och partiets talesman i barnrättsfrågor Katerin Mendez (Fi), tar upp ett reportage om tiggande romer i Aftonbladet som hade rubriken "Tiggarna".

"Vid upprepade tillfällen hävdades i reportaget att dessa människor är i Sverige för att tigga. Tyvärr är det inte bara Aftonbladet som påstår detta eller använder sig av epitetet 'tiggare'", skriver debattörerna.

Genom att kalla de tiggande romerna för just tiggare befäster Aftonbladet och andra medier "rasistiska fördomar" som borde ha blivit "förpassade till historiens skräphög", enligt debattartikeln.

Samma sak gäller ordet "EU-migrant", som enligt Fi-topparna myntades av den före detta franske presidenten Sarkozy för att skilja ut romer från andra EU-medborgare.

"Det är ett dystert faktum att antiziganistiska myter tagit fart i ny tappning och att svensk medier stödjer detta", skriver debattörerna.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus