Nu döms 17-åringen för förolämpning.

" />

Nu döms 17-åringen för förolämpning.

" />

Nu döms 17-åringen för förolämpning.

" />
Uddevalla tingsrätt.

Flicka sa "neger" – döms till böter

Publicerad 21 januari 2014 kl 17.06

Lag & Rätt.Hon blev kallad "jävla svenne" och svarade: "jävla neger". Nu döms den 17-åriga flickan för förolämpning.

Gilla artikeln på Facebook

Det var utanför McDonalds i Uddevalla en natt i oktober förra året som den unga tjejen rök ihop med en 29-årig invandrarman.

Hon erkänner att hon sagt "jävla neger" till mannen efter att han hade ropat "håll käften jävla svennar" till henne och hennes kompis.

Mannen blev kränkt och polisanmälde flickan – och nu har Uddevalla tingsrätt dömt henne för förolämpning. Hon ska betala 1.500 kronor i dagsböter, enligt domen.

Förolämpning består enligt brottsbalkens femte kapitel 3 § i att "någon smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom".

Det är en mycket ovanlig brottsrubricering som sällan leder till åtal. Trots det valde kammaråklagare Katarina Olsson att gå vidare med målet. Hon motiverar beslutet med att "brottet" var av sådan karaktär att det var påkallat ur allmän synpunkt.

– Påkallat ur allmän synpunkt betyder att det krävs något större bakom förolämpningen än att personen bara tar illa upp. Till exempel att en större grupp kränks av förolämpningen, eller att ett större samhällsfenomen, som rasism, visar sig i förolämpningen, säger Katarina Olsson till Bohuslänningen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus