Forskare: Rädsla för att "bli utpekad som rasist" gjorde Sverige till terrornäste

Publicerad 11 februari 2018 kl 16.05

Inrikes. Att Sverige har kunnat bli en fristad för muslimska terrorister kan ha med så kallad politisk korrekthet att göra. Åtminstone om man får tro Peder Hyllengren, forskare på Försvarshögskolan.
– Man riskerade att bli utpekad som rasist på ett sätt som man inte såg i andra europeiska länder, säger han till SVT Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

SVT Nyheter rapporterar att Sverige – även om landet varit relativt förskonat från terrordåd – länge har fungerat som en rekryteringsbas för terrorister.

Peder Hyllengren, som är forskare på Försvarshögskolan, konstaterar att Sverige "har stuckit ut" när det gäller hur de jihadistiska nätverken har kunnit operera.

I Sverige har exempelvis ett antal muslimer bott som spelat en nyckelroll i terrordåd i andra länder – bland annat Mohamed Belkaid (terrorattentat i Paris 2015) och Osama Krayem (terrordådet i Bryssel 2016).

I förhållande till vår folkmängd har också ett mycket stort antal (minst 300) muslimer rest från Sverige till arabvärlden för att kriga för IS.

– Det har funnits möjligheter att agera från Sverige och så har det funnits nyckelpersoner som har drivit på på ett sätt som man inte riktigt kunnat se i alla europeiska länder, säger Peder Hyllengren till SVT.

Han konstaterar enligt SVT att de jihadistiska nätverken har "kunnat verka relativt ostört i Sverige" eftersom det har funnits en "aktivism" mot Säpo och mot personer som har försökt lyfta frågan.

– Man riskerade att bli utpekad som rasist på ett sätt som man inte såg i andra europeiska länder. Där var den här frågan lika okontroversiell som vikten av att bekämpa nazism och högerextremism. Men i Sverige tog det lång tid innan det gick att diskutera jihadismen på samma sätt som vi under lång tid diskuterat nazism, säger Peder Hyllengren till SVT.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

"Vi vill tillbaka till hur Sverige var före massinvandringen"

Intervju: Gustav Kasselstrand. AFS-ledaren om rollen som uppstickarparti, vänsterns tynande tillvaro och kravet att utvisa en halv miljon invandrare.0 

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.