Franskt artilleri.
Isafmedia/CC-BY

Frankrike vill trappa upp krig i Mali

Publicerad 15 januari 2013 kl 16.24

Utrikes.Den franska presidenten socialisten Francais Hollande vill skicka fler soldater till Mali för att strida mot islamistiska rebeller, rapporterar Ekot. Samma rebellrörelser som man tidigare stöttat med vapen.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi litar på att vi snabbt kommer att kunna stoppa fienden, angriparna och terroristerna. Tillsammans med afrikanska styrkor kommer vi kunna återupprätta Malis självständighet inom en vecka, sa den franske presidenten under sitt besök på en fransk militärbas i Förenade Arabemiraten.

Frankrike har för närvarande 750 soldater på plats i Mali, men socialistregeringen räknar med att sända ytterligare 2 500 soldater dit. Huvuddelen ska stationeras i huvudstaden, men styrkor ska också avdelas för att strida mot islamistiska rebeller som stärkt sina strategiska positioner i landet.

Men samtidigt som insatsen motiveras som ett led i ”kriget mot terrorism” passar Frankrikes socialistiska president Hollande på att meddela att övervakningen i Frankrike nu måste skärpas – för att förhindra det ökade terrorhotet mot fransk mark som just det franska deltagandet av konflikten givit upphov till.

Bekämpar al-Qaida här – stöder dem där
Trots de förmodat stora civila förlusterna har Frankrikes militära insats i Mali hyllats av västerländska journalister och politiker, bland annat Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Men andra pekar på ett hyckleri från den franska regeringens sida.

Den gruppering som Frankrike just nu uppger sig bekämpa i Mali, Al-Qaida i Maghreb (AQIM), har nämligen nära band till en annan al-Qaidafilial, Libyan Islamic Fighting Group (LIFG) – som Frankrike och andra västmakter ivrigt understödde med vapen, träning och väpnat luftstöd under inbördeskriget i Libyen år 2011.

De två terrorgrupperna slogs år 2007 till och med officiellt samman till en enda organisation. Medan den ena halvan av al-Qaidagruppen alltså stöds i länder som Libyen och Syrien, släpps bomber över den andra halvan i Mali – allt med hänvisning till ”kriget mot terrorism”.

Kriget i Libyen, där al-Qaidaorganisationen LIFT idag härjar fritt med västvärldens goda minne, kan dessutom ha varit den främsta anledningen till att AQIM, som har kunnat ta emot ett stort flöde av vapen från sina allierade i Libyen, har kunnat flytta fram sina positioner i Mali.

– Vi är bland dem som tjänat mest på revolutionerna i arabvärlden. Under dessa förutsättningar är den en naturlig sak att vi gynnas av de libyska vapnen, skröt en ledare för maliska AQIM i november 2011.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus