Gula västarna
Nathalie Loiseau.

Fransk minister kritisk mot Italiens stöd till Gula västarna

Publicerad 8 januari 2019 kl 18.02

Utrikes. Den franska regeringen är inte nöjd med att Italien nu stödjer den revolutionära rörelsen Gula västarna. Frankrike hävdar att man aldrig skulle göra något liknande mot Italien.

Gilla artikeln på Facebook

Det var igår som Italiens ene biträdande premiärminister Luigi Di Maio samt dennes kollega och inrikesminister Matteo Salvini öppet ställde sig bakom Gula västarna i Frankrike.

– Jag stödjer ärliga medborgare som protesterar mot en styrande president som är emot sitt eget folk, sade Salvini.

Uttalanden har dock inte tagits emot väl av den franska regeringen.

Frankrikes EU-minister Nathalie Loiseau säger i ett syrligt svar att hennes land aldrig skulle göra något liknande mot Italien.

"Frankrike avstår från att ge lektioner till Italien. Salvini och Di Maio borde lära sig att sopa sin egen dörr", skriver hon på Twitter.

Att lägga sig i andra länders angelägenheter är dock precis vad Frankrike anklagats för upprepade gånger, som när man stöttade rebellsidan i Libyen 2011, vilket raserade landet.

"Frankrike har börjat leverera vapen till de libyska rebellerna trots FN:s vapenembargo", kunde man till exempel läsa i The Telegraph i juni 2011. Islamister spelade en "viktig roll" i upproret mot landets dåvarande ledare Khadaffi, som hade gjort Libyen till ett av få rika och fungerande länder i Afrika, skrev BBC samma år.

I december 2017 anklagade Syriens president Bashar al-Assad Frankrike för att stödja terrorism även i Syrien.

– De som stödjer terrorism har ingen rätt att tala om fred, tillade Assad.

På detta svarade Emmanuel Macron att Assad är "miljoner syriers fiende", alltså ett liknande men ännu hårdare uttalande som det Matteo Salvini nu gjort om den franske presidenten.


Nyheter från förstasidan

Skrällen: "Hollands Donald Trump" blir störst i nederländska regionvalet

Det nybildade partiet går från noll till hundra på drygt två år. "Vi står mitt i resterna av det som en gång var den största och vackraste civilisationen som världen någonsin känt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus