Gisslandramat i Köln möjligt terrordåd: 55-årig syrisk invandrare brandbombade McDonalds och hotade elda upp kvinna

Publicerad 16 oktober 2018 kl 16.25

Utrikes. Det som rapporterades som ett gisslandrama relaterat till en "vårdnadstvist" vid centralstationen i Köln i Tyskland i går kan egentligen ha varit ett terrordåd kopplat till Islamiska Staten. Gärningsmannen uppges vara en 55-årig syrsk invandrare, som bland annat krävde frisläppandet en tunisisk fånge samt försökte elda upp en kvinnlig gisslan.

Gilla artikeln på Facebook

I SVT Nyheter hette det att gisslandramat i Köln igår handlade om en "vårdnadstvist".

Egentligen ska det ha handlat om en pistolbeväpnad 55-årig syrisk man som brandbombade McDonalds, tog gisslan och brännskadade en liten flicka, uppger The Telegraph.

Den syriske invandraren ska ha orsakat panik när han först gick in på McDonalds-restaurangen och kastade en molotovcocktail, som gjorde att en 14-årig flicka fick brännskador.

Ett ögonvittne berättar hur hon hörde skrik och sedan såg "en flicka som sprang för sitt liv" med ett brinnande ben.

– Det var obeskrivligt, hemskt att titta på, säger ett annat vittne som såg flickans skador till lokaltidningen Express.

Därefter ska den syriske invandraren ha tagit en kvinna som gisslan på ett närliggande apotek, och hotat elda upp henne.

Polisen beslutade sig för att storma stationen när man befarade att gärningsmannen skulle tända eld på kvinnan. Mannen hade tejpat gaspatroner på kvinnans kropp och hällt brännbar vätska på henne.

Syriern sköts i magen av polis och vårdas nu på sjukhus.

Invandraren, som enligt Deutsche Welle har ett tillfälligt visum i landet, ska enligt vittnen själv ha sagt att han tillhör Islamiska Staten. Detta är uppgifter som polisen dock inte bekräftat. ID-handlingar med kopplingar till Syrien har även hittats på platsen.

Polisen säger uttryckligen att man inte utesluter ett terrordåd.

Mannen bar på en väska som han lämnade på McDonalds. Han ska även ha krävt "frisläppandet av en tunisisk kvinna", förklarar polisen Klaus Rueschenschmidt utan ytterligare detaljer, uppger The Local.

Enligt polischefen Klaus-Stephan Becker kan det ha handlat om en terrorattack som misslyckades eller fördärvades av polisens ingripande.


Nyheter från förstasidan

Löfven: Jag ska lösa Sveriges problem

Löfven och Sjöstedt var överens om att stänga ute SD. "Sverigedemokraterna står för något helt annat än vad Sverige är."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus