George Soros under World Economic Forum 2011.

Globalistklubb får forskarkritik

Publicerad 22 januari 2019 kl 10.09

Utrikes. När företrädare för den globala eliten träffas under ljusskygga Världsekonomiskt forum i Davis sätter de dagordningen för världspolitiken utan demokratisk insyn. Det rör sig om en sektliknande tillställning där endast utvalda och okritiska journalister får delta. Det konstaterar två svenska forskare i DN Debatt.

Gilla artikeln på Facebook

Idag inleds inleds World Economic Forums årliga möte i Davos. Mötet samlar den globalistiska eliten i form av världens politiska och ekonomiska ledare.

Temat i år är "Globalisering 4.0: Vad det betyder och hur det kan komma oss alla till godo". 

Mötet har blivit så etablerat att det ofta misstas för att vara en del av FN-systemet. Det är problematiskt eftersom det inte är det och för att organisationen saknar demokratisk legitimitet, skriver forskarna Christina Garsten vid SCAS och Adrienne Sörbom vid Stockholms universitet på DN Debatt.

Deras forskning visar att World Economic Forum utövar ett slags diskret makt genom vilket det förmår sätta dagordningen för senare globalt beslutsfattande.

"Det är en diskret makt för att den bygger på deltagarnas diskretion och forumets förmåga att efter eget gottfinnande välja ut både finansiärer, deltagare, frågor och förslag till lösningar. Det skiljer sig från annan makt som exempelvis bygger på befogenheter att fatta långtgående beslut eller använda våld. World Economic Forums makt handlar i stället om att sätta själva premisserna för dagordningen, såsom språk och normativa förståelser av globala problem", skriver forskarduon.

Läs också: Dansk forskare: Ljusskyggt sällskap kontrollerar globala politiken

Enligt forskarna har forumet under de årtionden som gått sedan det startades "förmått skapa sig själva som den organisation som alla aktörer med globala ambitioner – individer som företag – vill ha en koppling till".

"För dem som är där är känslan av att vara utvald en stark lockelse. Genom att bli utvald öppnas dörrar till fler andra sammanhang. Allra helst vill de utvalda få äran att komma tillbaka, helst år efter år, och helst just till mötet i Davos. Att få tillhöra den lilla skaran av inbjudna är förföriskt, och verkar därigenom som en statusmarkering."

Även om det kan verka som om det finns omfattande insyn i World Economic Forum från media är situationen i själva verket en annan, konstaterar Garsten och Sörbom.

"[F]orskare är inte välkomna och journalister har bara möjlighet att delta under en begränsad del av mötet. Det som rapporteras blir därför en av forumet kringskuren version. De journalister som finns på plats i Davos är också utvalda av forumet självt. Liksom bland övriga deltagare är det i denna grupp viktigt att få komma tillbaka och det finns därför en tendens att leverera rapportering som inte kritiserar forumet alltför hårt.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus