Foto: Dennis Skley/CC-BY-ND

Glödlampor förbjuds

Publicerad 2 september 2012 kl 06.18

EU.Idag träder EU:s glödlampsförbud i kraft fullständigt. Nu blir det olagligt att importera eller tillverka alla former av glödlampor i hela den europeiska unionen.

Gilla artikeln på Facebook

I Tyskland har EU-byråkraternas reglering mött visst motstånd och i veckan avgjordes ett mål mellan organisationen "Electric Resistance Society" och den tyska tullen. Organisationen försökte få ett beslag av glödlampor hävt med hänvisning till att de skulle säljas som "små uppvärmningsenheter" och inte som belysning. Domstolen lät sig dock inte imponeras och gick på det tyska tullverkets linje i frågan.

Förbudet mot glödlampor infördes stegvis genom EU-direktivet 244/2009. Regleringen förbjöd glödlampor med 100-watts effekt från och med den 1 september 2009 och alla andra effekter från och med idag.

Många betraktar dock regleringen som ett tecken på EU:s odemokratiska funktionsätt. I filmen Bulb Fiction vill dokumnetärmakarna visa hur den europeiska belysningsindustrin, inklusive ledande företag som Philips och Osram, har verkat för att förbjuda billiga glödlampor till förmån för dyrare lågenergi­alternativ.

- EU har tagit ett beslut utan att fråga sina medborgare och, genom att göra det, gjort ingripande förändringar i deras livskvalitet, säger Rudolf Hannot från Electric Resistance Society till tyska Der Spiegel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Kasselstrand: Youtube och Bonnier har "förklarat krig" mot yttrandefriheten

Effekten av Bonnierjättens drev mot yttrandefriheten: Demokratiska politiska partier får sina lagliga valfilmer systematiskt borttagna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Mer från EU

Video: Här håller EU-Juncker hyllningstal till Marx

EU-kommissionens ordförande talade sig varm om kommunistiske ikonen.. Avtäckte även en staty av Karl Marx som lämnats som gåva av den kinesiska kommunistdiktaturen.0 

Samma pris som hemma. EU har förbjudit högre avgifter utomlands än i Sverige.0 

Nederländerna utreder euroutträde

Dyra valutaprojektet ska granskas.. Nederländerna är ett av eurozonens förlorarländer.0 

Löfven: ” Vi behöver förstärka Libyens kustbevakning.” Strömmen av asylsökare i år kommer vara större än någonsin tidigare.0 

Sidor

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0