Sjöborre (Diadema africanum). Färgskimret uppstår i mörker.

Ögonlöst djur ser med fötterna

Publicerad 10 juni 2018 kl 10.01

Vetenskap. Sjöborrar ser utan att ha några ögon – synen sitter istället i djurens tentakelliknande tubfötter. Det visar en ny studie från Lunds universitet.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna har undersökt synskärpan hos djur som bara urskiljer grova bilder, inte detaljer. Tills nu har dessa djurs synförmåga varit ett relativt outforskat fält. 

Det visade sig att klomaskens kameraöga, plattmaskens gropöga och tusenfotingens fasettöga ger tillräckligt med information för att styra djurens beteende. Detta trots dålig upplösning och avsaknad av detaljer.

Detsamma gäller sjöborrar – trots att de inte ens har ögon.

– Tillsammans med ormstjärnor är sjöborrar de enda djur som kan se utan att faktiskt ha några ögon. Sjöborrar ser med hjälp av ljuskänsliga celler på tubfötterna, ett slags tentakler som tillsammans med taggarna finns runt omkring på kroppen. Man skulle kunna säga att hela sjöborren blir ett enda fasettöga, säger John Kirwan, som ligger bakom avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Tubfötterna har även andra användningsområden än att registrera ljus. De som finns på undersidan använder sjöborren för att förflytta sig. Övriga används till att suga sig fast vid olika ytor eller som hävstänger för att kunna studsa tillbaka på rätt köl om de hamnar upp och ner.

Forskarna studerade sjöborrar av arten Diadema africanum. De gjorde beteendeexperiment där djuren ett och ett placerats i vatten i starkt belysta cylindrar. På cylinderväggen har forskarna sedan applicerat olika breda, mörka bilder.

– Normalt rör de sig mot mörka områden för att söka skydd. När jag märker att de reagerar på vissa bilder men inte andra får jag ett mått på synskärpan, säger John Kirwan.

Beräkningar visar att av de 360 grader som omger sjöborren måste ett objekt uppta mellan 30 och 70 grader för att sjöborren ska se objektet. Människan behöver bara att objektet täcker 0,02 grader för att se det.   

– Det är ändå tillräckligt för de behov och beteenden som de här djuren har. Och man kan väl säga att det inte är någon dålig syn för ett djur som inte har några ögon, säger John Kirwan.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nu kostar nybyggda lägenheter lika mycket som gamla

Nya bostadssituationen i Stockholm.. "Rimligt att anta att trenden snart syns även på andra håll i landet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Skyterna tog över de folkslag de erövrade. Ny dna-studie visar hur antika krigarfolket spred sig.0 Plus

Nobelpriset i medicin till cancerforskare. De båda forskarna anses ha revolutionerat cancerbehandlingen.0 

Kultur

Problematiskt: Prinsen kysser Snövit utan samtycke. Feministisk kritik mot klassikern.0 Plus

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0